Отидете към основна версия

2 951 91

Охлаждане на най-луксозния пазар на имоти в Европа

  • швейцария-
  • жилища-
  • къщи-
  • цени

Въпреки това малцина могат да си позволят къща или апартамент в Швейцария

Снимка: Shutterstock

След покачване в продължение на три последователни тримесечия, цените на жилищата в Швейцария паднаха през второто тримесечие на 2024 г., сочат данните на Федералната статистическа служба (FSO).

Швейцарският индекс на цените на жилищните имоти (IMPI) се понижи с 1% между април и юни. В същото време цените остават с 1,5% по-високи от година по-рано.

Индексът IMPI се изчислява средно въз основа на приблизително 7000 транзакции от всички региони на Швейцария. FSO получава тези данни от 25-те най-големи ипотечни институции в Швейцария, които покриват голям процент от сделките с недвижими имоти, финансирани с ипотеки.

Цените както на апартаментите (-1,3%), така и на частните къщи (-0,7%) допринесоха за спада в общия индекс спрямо предходното тримесечие. Цените на частните къщи спаднаха особено значително в големите градски центрове (-2,6%). За разлика от това цените са се повишили най-много в малките градски райони в близост до големите градове (+4,6%). Най-рязък спад в цените на апартаментите се наблюдава в полуградските райони, свързани с големите градове (-4,2%), докато най-голямото увеличение се наблюдава в средните градове (+0,5%).

За много потенциални купувачи в Швейцария това означава да печелят достатъчно доходи, за да отговарят на изискванията за ипотека. Според анализ, публикуван в края на миналата година, семейство, което се надява да купи качествена къща от 140 кв.м в Цюрих, ще се нуждае от доход от 500 000 швейцарски франка (512 170 EUR), за да изпълни стандартните банкови изисквания.

В Женева сумата е подобна. В Лозана, Базел и Берн ще ви трябват повече от 300 000 швейцарски франка (307 300 EUR). Въпреки това двойка със среден доход в Швейцария (80 000 швейцарски франка или 81 950 EUR) ще разполага само със 160 000 швейцарски франка, оставяйки голяма разлика между приходите и минималния необходим за ипотека.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини