Отидете към основна версия

4 337 22

Съседите строят най-големия „умен град“ в Европа

  • елиникон-
  • летище-
  • гърция

Той ще се намира на закритото атинско летище „Елиникон“

Гърция преследва амбициозен план за трансформиране на изоставеното летище „Елиникон“ Ellinikon в най-големия интелигентен град в Европа. Очаква се този мегапроект за милиарди долари да катализира икономическия растеж, да привлече туристи от цял ​​свят и да създаде прогресивна общност, живееща в хармония с околната среда.

„Елиникон“, разположен само на 20 минути от Атина, ще заема 620 хектара и ще предлага на своите жители и посетители широка гама от удобства. Но основното е, че гражданите ще могат да стигат до училища, паркове, офиси, магазини и плаж за по-малко от 15 минути. „Умният град“ ще се състои от луксозни жилищни блокове, вили и апартаменти на първа линия. Цената на квадратен метър ще е до 15 000 EUR. Ще има интегриран казино курорт и хотел Mandarin Oriental. Градът ще разполага с най-големия крайбрежен парк в Европа. Ще бъдат построени и два големи търговски центъра, както и спортен комплекс с басейни, футболни игрища и тенис кортове.

Ще има, разбира се и иновативни интелигентни технологии, които оптимизират управлението на отпадъците, водата и енергията.

Строителството на небостъргача Marina Tower, който ще бъде първият в страната, вече започна, а първите жилищни сгради ще бъдат готови до Коледа 2026 г. Когато бъде завършен през 2037 г., „Елиникон“ се очаква да генерира 10,7 млрд. USD данъчни приходи и да създаде 80 000 нови работни места.

Очаква се мегаполисът да привлича около милион туристи годишно, стимулирайки икономиката на региона. „Елиникон“ ще бъде модел на устойчиво развитие, съчетаващ лукс, авангардни технологии и грижа за околната среда.

„Умният град“ вече има положително въздействие върху гръцката икономика. Продажбите на недвижими имоти в рамките на проекта донесоха 690 млн. USD, а строителният сектор, който беше в рецесия, получи нов тласък за развитие.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини