Last news in Fakti

28 Юли, 2021 09:21 5 239 4

Най-скъпото място при съседите

  • гърция-
  • елиникон-
  • комплекс

Атина се конкурира с Ню Йорк по цени на луксозни жилища

Голям проект на Атинската Ривиера ще се превърне в най-луксозното място в Гърция. Къщите и жилищата, разположени на брега на морето, са почти разпродадени, а цените може да се окажат най-високи в цялата страна, близки до тези в мегаполиса Ню Йорк. Всички апартаменти в 45-етажният небостъргач, както и 27-те къщи на крайбрежието, се очаква да бъдат продадени много бързо, още в началото на следващата година. Ранните продажби са отлична реклама за най-големия луксозен имотен комплекс на гръцката Ривиера. До момента от капарирани имоти са събрани близо 700 млн. EUR. Средната цена на квадратен метър е 9000 EUR. Очаква се през 2024 г., когато комплексът ще бъде почти готов тя да се покачи до 14 000 EUR, а общата сума от продажби да надвиши 1 млрд. EUR.

Новият луксозен комплекс е разположен върху терена на старото летище на Атина. Планът за него е създаден още преди години. Летището беше закрито през 2001 г., но парцелът е продаден на компанията Lamda през 2014 г. Нерешени политически въпроси и дълговата криза попречиха проектът да бъде реализиран по-рано.

На реконструкция е подложена централната част на крайбрежието, която включва в себе си и други интересни проекти. Площта на новия квартал е 6.2 кв. км, което три пъти надвишава площта на Монако, а инвестицията възлиза на близо 8 млрд. EUR.

През 2025 г. Елиникон може да носи 2.2% от БВП на глава от населението и да разкрие 80 000 нови постоянни работни места. Очаква се комплексът да даде силен тласък на туризма и да промени изцяло представата за Гърция в световен мащаб.

Реконструкцията на цялото крайбрежие предвижда в близост до него да бъдат построени 10 000 луксозни резиденции, най-големият градски парк в Европа, казино, частно пристанище за яхти, 1 км градски парк, 50 км велоалеи и пешеходни зони.

Също така се предвижда изграждането на бизнес парк. Инвестицията е на стойност 1 млрд. EUR и през изминалата седмица най-голямата гръцка банка – Piraeus, обяви че ще премести централния си офис в него. Очаква се след нея и други големи компании да се преместят там. В района ще бъдат построени и два търговски центъра.

Елиникон ще стане пример за това как може да изглежда модерна Гърция. Районът ще получава енергия от възобновяеми енергийни източници, а всички процеси – от осветлението до извозването на боклука, ще бъдат управлявани от датчици. Мястото ще бъде едно от първите в света „умни“ зелени общности, построени от нула.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на копейкин

    8 6 Отговор
    Копейкин ще я купи с новата субсидия
  • 2 БОКО

    9 7 Отговор
    А БОКО с тези 10 МИЛИАРДА колко ли може да купи?

    Коментиран от #3

  • 3 Гешо

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "БОКО":

    Той Боко го финансира.
  • 4 Жоро

    3 6 Отговор
    Селяци,ше го търсите с фенерче Батко