Отидете към основна версия

6 952 8

Изкупуват милиони непродадени жилища

  • китай-
  • държава-
  • изкупуване-
  • жилища

Новината доведе до скок на акциите на големите китайски строителни компании

Снимка: Shutterstock

Държавният съвет на китайското правителство обмисля да поиска от местните власти в цялата страна да купят милиони непродадени жилища.

Това трябва да е един от най-амбициозните опити за спасяване на колабиращия пазар на недвижими имоти. Продажбите на жилища в Китай паднаха с почти 47% през юни, а предлагането на пазара ще бъде на най-високото си ниво от 2016 г.

Китай вече експериментира с няколко пилотни програми за премахване на излишния жилищен фонд с правителствено финансиране, но новият план изглежда е в много по-голям мащаб.

Местните държавни компании ще бъдат помолени да помогнат за закупуване на жилища от затруднени строителни предприемачи с големи отстъпки, като използват заеми, предоставени от държавни банки, казаха източници, близки до правителството. Много от тези имоти ще бъдат превърнати в достъпни жилища.

Министерството на жилищното строителство на Китай не е потвърдило статуса на предложението. Въпреки че може да отнеме месеци, за да научите подробностите за плана и да разгледате неговата жизнеспособност на първо място. Кризата в сектора на недвижимите имоти в Китай е един от основните проблеми на втората по големина икономика в света.

„Този ​​план може директно да осигури ликвидност на строителните предприемачи и да подобри финансовото им състояние, както и незабавно да рециклира излишните запаси. Необходими са обаче много средства, поне един трилион юана, за да стане въздействието по-значимо“, каза Реймънд Ченг, ръководител на отдела за проучване на недвижими имоти в Китай в CGS International Securities HK.

В края на април Комунистическата партия обеща да проучи нови подходи за облекчаване на кризата с недвижимите имоти. Политбюро, съставено от 24 от най-високопоставените лидери на Китай, заяви, че страната проучва начини да "смила" съществуващия си жилищен фонд.

В миналото Пекин разчиташе на държавни покупки на жилища, въпреки че повечето по-малки инициативи нямаха особен успех. В началото на 2023 г. Народната банка на Китай предостави 100 милиарда юана (12,76 млрд. EUR) на някои финансови институции чрез специализирана услуга за кредитиране. Парите бяха предназначени да помогнат на осем града да закупят пробно имоти за използване в местни социални схеми за отдаване под наем.

След срещата на Политбюро няколко големи града, включително Ханджоу, премахнаха всички ограничения върху покупките на жилища, за да насърчат транзакциите. Междувременно повече от 50 китайски града стартираха програми за „суап“, които предлагат стимули на жителите да продават старите си домове и да ги преустроят в нови като част от усилията за увеличаване на търсенето.

Запасът от непродадени жилища в Китай се е увеличил до над 334 млн. кв.м през 2023 г. – най-високото ниво от 2016 г., според официални данни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.

Свързани новини