Отидете към основна версия

6 019 32

Курортът "Албена" става на 55 години

  • албена-
  • море-
  • курорт-
  • годишнина

Комплексът е открит официално на 24 август 1969 г.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва 55 години от създаването си днес, за това съобщават от администрацията на курорта, предаде БТА.

Оттам допълват, че ще отбележат годишнината с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.

Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на плажната сцена до бар "Ганвие". По-рано - от 18:30 до 19:30 ч., на покрива на Maritim Hotel Amelia ще бъде представено специалното издание на списание ЛИК, отпечатано от БТА под надслов "55 години нашата Албена в нас". Празничният ден ще завърши с музикално парти на DJ Teddy Georgo в плажния бар "Ганвие". Входът за празничните прояви е свободен за зрителите.

"Вече 55 години "Албена" омайва с очарованието си, превърнала се в еталон за дестинация с признати от времето традиции, с модерно настояще и устойчиво бъдеще. Днес комплексът е предпочитан за морска лятна ваканция, за целогодишно бягство сред природата и топлината на изворната минерална вода, за спорт, за гурме кулинария, за бизнес срещи и културни фестивали", посочват още от курорта.

Курортният комплекс е открит официално на 24 август 1969 г. и е изграден в залив на 30 км от Варна, в близост до резервата „Балтата“ – лонгозна гора край р. Батова. Плажната ивица на курорта е с дължина 3 км и ширина 50-60 м. През 1966 г. главният проектант на курорта арх. Николай Ненов избира залива, където да бъде построен. Строителството на курорта започва през 1968 г. Курортът „Албена“ е първият курортен комплекс в България, изграден по индустриален начин, като хотелите, ресторантите и магазините са включени в оригинални архитектурни композиции.

Курортът е наречен на името на героинята от едноименното произведение на писателя Йордан Йовков – Албена. През първия туристически сезон курортът „Албена“ посреща 8600 летовници и записва 103 888 нощувки, припомня БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.

Свързани новини