Отидете към основна версия

676 5

Строителният сектор расте

  • нси-
  • данни-
  • строителство

Това се дължи на специализираните строителни дейности и строителството на съоръжения

Снимка: М. Богданова ©

Специализираните строителни дейности и строителството на съоръжения са "тласкали" сектора нагоре през август на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт.

През август 2024 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство" се повишава с 1,7 на сто спрямо предходния месец, показват предварителни и сезонно изгладени данни на НСИ от днес. Календарно изгладените данни показват увеличение с 5,5 на сто на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2023 година.

Справка в НСИ сочи, че през август 2023 г. индексът на продукцията в сектора се е повишил с 0,3 на сто спрямо предходния месец, а на годишна база е имало намаление от 0,5 на сто на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година.

Месечни изменения

През август 2024 г. е отчетено увеличение спрямо предходния месец с 2,6 на сто при специализираните строителни дейности, с 2,4 на сто при строителството на съоръжения и с 0,4 на сто при продукцията от строителството на сгради.

През август 2023 г. индексът е бил над равнището спрямо предходния месец, като увеличението при сградното строителство е било с 0,5 на сто, а продукцията от гражданското/инженерното строителство е била без промяна.

Годишни изменения

През август 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистриран ръст с 11,8 на сто на продукцията при специализираните строителни дейности и със 7,9 на сто при строителството на съоръжения. При продукцията от строителство на сгради е отчетено намаление с 1,1 на сто.

Понижението на календарно изгладения индекс на строителната продукция на годишна база през август 2023 г. се е определяло от отрицателния темп при гражданското/инженерното строителство с регистрирано намаление от 3,6 на сто, докато при сградното строителство се е наблюдавало увеличение с 1,9 на сто, показва справка в националната статистика.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини