Отидете към основна версия

2 505 44

Поскъпването на жилища няма да е вечно

  • imot.bg-
  • жилища-
  • сегментиране-
  • пазар

Изискванията на купувачите ще сегментират пазара

Поскъпването на жилищата, което наблюдаваме през последните години няма да продължи вечно, а ще станем свидетели на сегментиране на пазара. Основната причина за него са повишаването изискванията на купувачите. Все повече клиенти обръщат внимание не само с какви материали е построен имотът, но и степента на урбанизация на района, в който се намира жилищната сграда.

„Съветвам хората, които купуват жилища, да обръщат внимание на организацията - има ли достатъчно място, има ли паркинг или не. Всички тези неща са важни. В София вече има големи части с нова урбанизация, която е драматична - тесни улици с нови сгради. Цените на тези имоти няма да се задържат високи за дълго време. Когато се появят по-добре урбанизирани райони, хората с възможности ще се преместят там, а качеството на живот в тези модерни лошо урбанизирани гета, ще върви на зле“, прогнозира банкерът Левон Хампарцумян.

Тесни улици и много нови жилищни сгради могат да бъдат видени в южните части на София. Това са кварталите Манастирски ливади, Кръстова вада и Витоша. Там цените на квадратен метър жилищна площ растат с над 20% от началото на текущата година сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Най-силно е поскъпването в Кръстова вада – 27%. Ако в началото на текущата година е можело да се сключват сделки на нива малко над 1600 EUR, то към началото на октомври стойността вече надхвърля 2000 EUR.

В квартал Витоша цената е скочила с 22% - от 1350 до близо 1650 EUR/кв.м.

В Манастирски ливади темпът на поскъпване е най-малък от въпросните квартали, разположени преди южната част на Околовръстното шосе – 19%. Сделки се сключват на нива около 1800 EUR/кв.м, докато през януари цената е била малко над 1500 EUR/кв.м.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.

Свързани новини