Отидете към основна версия

17 606 12

30 000 евро платени за убийството на предприемача Дамянов

  • варна-
  • варненска-
  • престъпна група-
  • убийството-
  • убийства-
  • митко дамянов-
  • борислав манджуков-
  • брифинг-
  • мвр-
  • борислав сарафов-
  • светлозар лазаров

Варненска престъпна група е ликвидирала и него, и Борислав Манджуков миналата година

Снимка: БТА

Убийствата на Борислав Манджуков от 24 март 2014 г. и на семейство Дамянови в столичния квартал „Витоша“ на 8 януари тази година са дело на една и съща организирана престъпна група, която е варненска и е с ръководител Радослав Калчев-Черният Роди, който е обявен за общонационално издирване, заяви днес на брифинг в МВР зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Ръководителят на престъпната група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Митко Дамянов, а съпругата му е паднала като косвена жертва. 30 000 евро е било платено за убийството на сем. Дамянови, разкри още той. Кой е поръчителят на двете убийства обаче не беше посочено.

„Последните седмици от началото на годината станаха доста убийства, вдигна се много шум. Тези убийства притесниха и нас. Направихме съвместно съвещание и взехме решения със сериозни резултати. Бяха сформирани екипи от прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници, които анализираха всяка една информация по убийствата и намерихме връзка между някои. Установи се, че някои от убийствата са свързани, за което има обвиняеми лица", изтъкна Сарафов.

Като обвиняеми са привлечени и други членове на престъпната групата - Николай Тошев-Чирпанския, Галин Минчев-Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков-Чубака, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев-Тополския, Николай Илиев-Мазния.

Има и други участници в престъпната група, работата по чието установяване и издирване продължава. Членовете й са обвинени за участие в наркоразпространение, контрол върху проституцията и мокри поръчки.

„Групата е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи, изнудвания. Двама от членовете на тази група са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Борислав Манджуков от 24 март 2014 г. Галин Минчев-Жорко е привлечен като извършител, негов помагач е бил Николай Тошев-Чирпанския, който шофирал колата, с която двамата са избягали, уточни Сарафов.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че тази група е работила с друга разкрита наскоро престъпна група от София. От сряда започна да се провежда поетапна специализирана полицейска операция. Имаше арести, блокада на град Варна и извеждане на конкретни лице от престъпната среда, за което е бил мобилизиран огромен ресурс.

Мартин Георгиев, сочен за ръководител на организираната престъпна група в София, живее с дъщерята на ръководителя на варненската – Роди Черния, обясни Лазаров.

Пресконференцията, на която бяха оповестени конкретни резултати по повод разкритите два случая на убийства с голям обществен отзвук, както и за неутрализирането на организирана престъпна група, специализирала се в наркоразпространение, контрол върху проституцията, палежи, изнудване и извършване на „мокри поръчки“, се състоя след проведено работно съвещание в сградата на МВР. В него участваха  премиерът Бойко Борисов, министър Веселин Вучков, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, прокурори и криминалисти.

Работата и напредъкът по станалите през последните седмици убийства в страната, набелязването на конкретни мерки във връзка с противодействията на престъпления, свързани с ДДС и акцизи, и възможностите за противодействие на засиления миграционен натиск са сред темите, обсъдени на заседанието.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини