Отидете към основна версия

3 079 7

Обвиниха чичото на убития от питбула Тошко

  • куче-
  • мокрище

По закон за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години

Районната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение срещу 35-годишния Димитър М., собственик на питбула, убил 3-годишния Тошко в село Мокрище.

Димитър, който е чичо на момченцето, бе задържан вчера заедно с 21-годишната си съпруга и 43-годишния баща на детето. Трагедията се разигра около 14 часа в ромската махала на пазарджишкото село.

Момченцето било в къщата на леля си, когато казало, че му се ходи до тоалетната и излязло на двора. По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов, въпреки че принципно питбулът стоял вързан с верига, в този момент е бил пуснат. Кучето се нахвърлило върху детето и му прегризало гърлото. Тошко е починал на място.

На 35-годишния собственик на питбула Димитър М. е повдигнато обвинение, че не е положил достатъчно грижи за животното, което е причинило смъртта на детето, съобщи пред Дир.бг говорителят на Районната прокуратура в Пазарджик Пламен Пантов. По закон за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до десет хиляди лева.

Чичото на момченцето ще остане в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще внесе искане в Районния съд в Пазарджик да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

По думите на прокурор Пантов, бащата и лелята на Тошко ще бъдат освободени от ареста, след като им изтече 24-часовия срок.

В хода на проведеното разследване е извършен оглед на местопроизшествието, към който е приложен и фотоалбум, разпитани са свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, уведомени са Община Пазарджик и Агенцията по храните. Кучето е било прегледано от ветеринар, издадени са предписания, като мерки за него трябва да бъдат взети от съответните контролни органи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини