Отидете към основна версия

2 227 3

Прокуратурата издирва миряни, хвърлили поп в реката

  • бистрица-
  • йордановден

Ще им бъде повдигнато обвинение в хулиганство

Районната прокуратура в Дупница издирва миряните, хвърлили на Йордановден свещеника в реката на село Бистрица. Държавното обвинение се е самосезирало по публикации в медиите за случая и образувано досъдебно производство за хулиганство, съобщиха от прокуратурата в града.

Група мъже, участвали в Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста в дупнишкото село Бистрица, са метнали в реката свещеника Борис Минчев. По информация на свидетели обаче става въпрос за един мъж, който е блъснал духовника. Това се изяснява в момента и срещу извършителя ще бъде повдигнато обвинение за хулиганство.

Наказателният кодекс предвижда за деянието до 2 години лишаване от свобода. Ако лицето не е осъждано, ще му бъде наложена глоба до 5000 лева.

В село Бистрица е традиция, освен Богоявленския кръст, в реката да бъде хвърлян и свещеникът, който извършва освещаването на водата. Духовникът Борис Минчев не за първи път е потърпевш. Затова архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия протойерей Георги Паликарски имаше намерение да накаже миряните в Бистрица и да лиши селото от свещеник.

По молба на жителите на селото и провокиран от тяхното недоволство отец Паликарски се отказа да наложи наказанието. Той поиска от кмета на селото да събере младежите, които ежегодно се конкурират за кръста на Богоявление, и Паликарски да изнесе проповед, в която да разкаже, че свещеникът е наместник на Бога на земята и че свещеническите одежди не са за подигравка.

Традиция в с. Бистрица е със събраните от кръста при обикалянето на селото пари от миряните да правят купон. На този купон ще бъде поканен и отец Георги Паликарски, за да им изнесе проповедта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Откриха 19 нелегални мигранти край Бистрица

    19 нелегални мигранти от Мароко и Сирия са открити около 11:20 ч. в 2 къщи във вилна зона „Бункера“ близо до Бистрица, научи БНР. В рай ...
    30.06.2023
    1 117
    5
  • Селски събор завърши с бой

    С бой между съселяни завърши съборът в дупнишкото село Бистрица. Цял ден селото празнува храмовия празник на църквата. Македонски оркестър, поканен от ...
    09.06.2019
    12 264
    34
  • Откриха труп в Бистрица

    Откриха възрастен човек, починал отдавна. Разложеният му труп е намерен в село Бистрица, на улица "Синчец". Това научи БЛИЦ от читатели, ...
    26.01.2018
    3 453
    3
  • Кметът на Бистрица: Убийството на Антов е аматьорско

    Убийството на Александър Антов най-вероятно е от битов характер и не е извършено от професионалисти. Това заяви пред журналисти кметът на Бистрица Ник ...
    09.01.2016
    4 628
    4