Отидете към основна версия

2 582 14

Прокуратурата обвини Иво Прокопиев в пране на пари

  • иво прокопиев

Софийска градска прокуратура е обвинила председателя и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД - Иво Прокопиев, Константин Ненов и Иван Ненков, в пране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

До повдигането на обвиненията се стигнало след разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД в град Сеново.

В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

На 23 април т.г. в прокуратурата е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за пране на пари, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ акции от капитала на „Каолин“, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на компанията - Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Иво Прокопиев е обвиняем, заедно с бившия вицепремиер Симеон Дянков, и по делото за продажба на занижени цени на държавния дял от 33% в енергоразпределителното дружество EVN, напомня Канал 3. Те са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини