Отидете към основна версия

2 574 0

Шкафа се оплаквал, че го следят

  • шкафа-
  • кирил кирилов-
  • наглите
Снимка: БГНЕС

Убитият Кирил Кирилов - Шкафа се оплакал многократно, че е бил следен, обяви пред журналисти адвокатът му Йолинка Станева.

В събота вечерта Шкафа, причисляван към групата за отвличания „Наглите“, бе застрелян в жк „Младост“ - ден след като прокуратурата поиска 150 години затвор за подсъдимите.

До преди седмица Кирилов смятал, че това е рутинното наблюдение на службите, което се провежда над хора, които напускат затвора, разясни Станева, цитирана от БНР. Преди седмица той се усъмнил, че става дума за полицаи, след като лицата му се сторили съмнителни и неприличали на полицаи и се появявали на необичайни места.

Станева отхвърли всички спекулации клиентът й да е убит, за да спре да говори, защото не е имал намерение да работи в полза на прокуратурата и да дава показания, уличаващи "Наглите". На предишното заседание по делото той заяви, че няма нищо общо с групата. 

В началото на днешното дело съдията прочете името на Кирилов като подсъдим по делото, след което каза, че от медиите знае, че е починал. Това обаче не може да бъде достатъчно основание съдът да вземе решение без да има официални документи за смъртта на Шкафа. Представената частична експертиза и протоколите за оглед на труп и произшествие не бяха достатъчни за адвокатите.

В момента се прави опит да бъде осигурен смъртен акт, за да стане ясно какво ще се случва по делото, но според правилата за протичане на процедурата, дори и днес да бъде прекратено делото в срок от една седмица това прекратяване може да бъде обжалвано, така че най-вероятно делото ще се забави поне със седмица.

Когато бъде депозиран смъртния акт на Кирилов съдът ще възобнови съдебното следствие, за да прекрати делото срещу починалия и после ще даде ход на съдебните прения по реда, по които те започнаха в петък, когато прокуратурата поиска за всички общо 153 години и половина затвор.

Шкафа бе застрелян вчера в столичния квартал „Младост“. Това стана ден след като прокуратурата поиска общо 150 години затвор за членовете на групата за отвличания, а делото е пред финал. Шкафа е един от първите, задържани по операция „Наглите" във връзка с отвличанията.

Смъртта на Кирил Кирилов - Шкафа не повлия особено на хода на мегаделото срещу групата за отвличания. След представяне на съобщение за настъпила смърт, съдът прекрати делото по отношение на Кирилов и за втори път даде думата на прокуратурата за финалната й пледоария. Въпреки че този акт може да бъде обжалван съдия Виолета Магдалинчева прецени, че няма заинтересована страна, която да направи това.

 

С прокуратурата трябва да говорят адвокатите на похитените, после защитниците на обвиняемите и да се даде последната дума на групата на "Наглите", след което ще се чака и последната дума на петчленния съдебен състав.

Най-вероятно и датата 2 април, която беше посочена като дата за приключване на делото, ще се случи.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини