Отидете към основна версия

2 971 14

Частни охранители пазят селата във Врачанско от набези (ВИДЕО)

  • врачанско-
  • лиляче-
  • малорад

Местните са категорични, че МВР не може да се справи с кражбите и безчинствата

Частна охрана пази врачанските села от кражби и нападения. В седем населени места в областта гардовете са подписали договори с инициативен комитет. През последната година разкриваемостта на кражбите във Враца е близо 60%, а хората признават, че откакто се охраняват със СОТ, се чувстват далеч по-спокойни.

„В началото когато дойдох като кмет имахме много битова престъпност, като предимно влизаха през покривите на къщите“, сподели пред телевизия "Европа" Цветослав Цветков – кмет на с. Лиляче.

Пет години след като заема поста Цветков казва, че кражбите в село Лиляче драстично са намалели. Причината е, че всеки ден из улиците патрулират частни гардове.

„През 2014 г. на общо събрание на селото с инициативен комитет избрахме частна охранителна фирма и оттогава нямаме никакъв проблем“, заявява той.

В друго врачанско село – Малорад, ситуацията е далеч по-различна. Тъй като частни гардове няма, има засилена престъпност.

„Влизат вътре и взимат ключовете на тази блиндираната врата. Два телевизора чисто нови – плазма, кухненска мебел в кашони, спалня 3500 лв. в кашони. Никой не предприема нищо – ни от страна на общината, ни от стрaна на местния кмет, ни от страната на полицията. Няма власт, няма нищо – тoва е“, оплаква се Донко, един от местните.

„Беше около 1 часа и сме заспали – те са отворили тия врати, ония врати. И тоя до мен вика – давай парите и аз онемях – какви пари? В банка пари нямаме, имаме само пенсии. Всяка нощ лягам на тръни, че да не дойдат пак“, споделя изтормозената баба Тошка.

Хората в Малорад признават, че полицията не може да се справи с битовата престъпност в селото, затова настояват да подпишат договор с частна охранителна фирма.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини