Last news in Fakti

3 Февруари, 2019 15:15 2 961 14

Частни охранители пазят селата във Врачанско от набези (ВИДЕО)

  • врачанско-
  • лиляче-
  • малорад

Местните са категорични, че МВР не може да се справи с кражбите и безчинствата

Частни охранители пазят селата във Врачанско от набези (ВИДЕО) - 1

Частна охрана пази врачанските села от кражби и нападения. В седем населени места в областта гардовете са подписали договори с инициативен комитет. През последната година разкриваемостта на кражбите във Враца е близо 60%, а хората признават, че откакто се охраняват със СОТ, се чувстват далеч по-спокойни.

„В началото когато дойдох като кмет имахме много битова престъпност, като предимно влизаха през покривите на къщите“, сподели пред телевизия "Европа" Цветослав Цветков – кмет на с. Лиляче.

Пет години след като заема поста Цветков казва, че кражбите в село Лиляче драстично са намалели. Причината е, че всеки ден из улиците патрулират частни гардове.

„През 2014 г. на общо събрание на селото с инициативен комитет избрахме частна охранителна фирма и оттогава нямаме никакъв проблем“, заявява той.

В друго врачанско село – Малорад, ситуацията е далеч по-различна. Тъй като частни гардове няма, има засилена престъпност.

„Влизат вътре и взимат ключовете на тази блиндираната врата. Два телевизора чисто нови – плазма, кухненска мебел в кашони, спалня 3500 лв. в кашони. Никой не предприема нищо – ни от страна на общината, ни от стрaна на местния кмет, ни от страната на полицията. Няма власт, няма нищо – тoва е“, оплаква се Донко, един от местните.

„Беше около 1 часа и сме заспали – те са отворили тия врати, ония врати. И тоя до мен вика – давай парите и аз онемях – какви пари? В банка пари нямаме, имаме само пенсии. Всяка нощ лягам на тръни, че да не дойдат пак“, споделя изтормозената баба Тошка.

Хората в Малорад признават, че полицията не може да се справи с битовата престъпност в селото, затова настояват да подпишат договор с частна охранителна фирма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    45 0 Отговор
    Това хубаво, ама да спрат да плащат данъци!
  • 2 балама

    39 0 Отговор
    А, иначе, селяните си плащат редовно данъците, нали? Да има и за политици и за цигани.
  • 3 аха

    40 0 Отговор
    Ясно - начи то "демокрацията" било нещо като кърджалийските времена. Само, че нямаш право да си въоръжен, като тогава. И ако се защитиш, те съдят.
  • 4 Живите мъртви на България

    52 0 Отговор
    Предлагам на частните охранители да се плаща от бюджета на МВР (без той да се увеличава), а полицаите да бъдат съкратени

    Коментиран от #5

  • 5 Брат ми

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Живите мъртви на България":

    Много добра идея.
  • 6 Аз ,Врчанката

    16 0 Отговор
    И в двете села гъмжи от цигани,особенно в с Малорад,а и положението в цялата Врачанска област е като в тези две села.
  • 7 гробаря

    3 0 Отговор
    а у три кладенци как е? питайте моцо да каже хаха!да стане коци пак кмет!
  • 8 Васил

    9 0 Отговор
    А тогава защо плащат данъци?
  • 9 Потърпевш

    14 0 Отговор
    На мен като ми думнаха апартамента кво стана : НИЩО полицията няколко пъти идва да взема отпечатъци че били свалени грешно, и прекратиха разследването 6 месеца по-късно, защото , както казаха полицаите : не се надявайте да ги хванем това е организирана банда от София . И аз кво правя пих няколко студени води и това е. Вратата не била разбита ами отключена -ами нормално е да не вдигат шум нали ? Тъпа държава сме тук
  • 10 ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

    13 0 Отговор
    къде видяхте държава? къде видяхте народ?
  • 11 Ххх

    0 0 Отговор
    Да се закрие МВР!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гощо

    0 0 Отговор
    Еми в София седят по 10 полицай с бус и дебнат кой с колко е минал и какво е пушил и пил докато по селата има нужда реално от полиция! Ама нали треее се всява респект у столицата а по селата нека ги трепят и грабят тцтцтцттцтц......
  • 14 путио маринкин

    1 0 Отговор
    изборите идат моцо ще го забели хаха у три кладенци да си вземе надка с фалшивата диплома у тех а не да я пробутва у домът!