Отидете към основна версия

10 611 11

Десетки горят по схема за „избелване“ на досиета

  • кредити-
  • досиета-
  • кредитни досиета

Задържани са четирима души

Снимка: shutterstock

Четиричленна престъпна група, специализирала се в източване на пари от мераклии да „избелят“ кредитните си досиета е задържана в хода на специализирана акция на територията на Стара Загора и София, съобщи "Монитор".

С постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“ са 47-годишният заралия Емилиян Т. и живеещите постоянно в столицата 38-годишен Иван Г., Силвия В. /52/ и Мирослава П. /51/.

Четворката е привлечена под отговорност за това, че от септември м.г. до към края на януари т.г. на територията на Раднево, Чирпан и Стара Загора, в условията на продължавано престъпление са въвели в заблуждения общо 6 души, от които са получили 6 125 лв. Парите са били привеждани по системата Изипей, като срещу тях са били давани обещания за съдействие при отпускане на потребителски кредити независимо от лошите им кредитни досиета.

Тегленото на пари е стартирало след като Емилиян Т. публикувал в интернет сайт обяви за оказване на съдействие за отпускане на банкови кредити. Данните за кандидатствалите лица той предоставял на Иван Г., който в хода на провеждани по телефона разговори убеждавал потърсилите услугите, че разполага със солидни позиции в различни банкови институции и че е в състояние да им помогне.

Предоставяните средства, които уж били необходими за заплащане на различни такси били изпращани на столичанката Силвия, която в последствие ги предавала на Мирослава и Иван. Парите били поделяни по равно между участниците в измамната схема.Разследващите са констатирали до момента над 120 превода на практика от цялата страна, като последните наредени суми били от Северна България. Бройката е неокончателна, тепърва ще се изясняват още забъркани в схемата, коментират от прокуратурата в Града на липите.

От там припомнят, че през лятото на м.г. беше разкрита аналогична схема с други участници. И тогава и сега доверилите се на „банковите посредници“ са били буквално затънали в стари кредити, които не успявали да погасяват.

Трима от задържаните са с чисто съдебно минало, единият е осъждан, но в последствие реабилитиран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини