Отидете към основна версия

16 Юли, 2019 14:05, обновена 16 Юли, 2019 14:05 12 180 24

Арестуваха шестима служители на Държавен фонд "Земеделие"

  • дфз-
  • земеделие-
  • миню стайков-
  • държавен фонд земеделие

Задържаните лица помагали на Миню Стайков да усвоява евросредства

Снимка: БГНЕС

Шестима служители на Държавен фонд "Земеделие" са арестувани за 24 часа. Това сподели са с заместник-главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с разследването на Специализираната прокуратура срещу групата, ръководена от алкохолния бизнесмен Миню Стайков.

"В хода на това досъдебно производство са привлечени към наказателна отговорност 8 лица", каза Гешев. Цитиран от "Фокус", той добави, че ръководител на групата е Миню Стайков, който е с мярка задържане под стража.

"Налице са и обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредва - получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро, тоест на обща стойност 18 млн. лв. при разрешени лимити общо за две програми от около 5 млн. лв. За да се случи това нещо, му е оказано съдействие от служители на ДФЗ, които не са изпълнили служебните си задължения", каза той.

Гешев заяви, че към този момент са налице доказателства за престъпление по служба от длъжностни лица от ДФЗ.

"В резултат на този анализ се извършват претърсвания на домашни адреси и на служебните кабинети на 6 лица от ДФЗ, включително заместник-изпълнителния директор на ДФЗ, директори на дирекции и други", добави Гешов.

Той каза, че тези 6 лица са задържани за 24 часа, в рамките на които екипът от следователи от следствения отдел на Специализираната прокуратура и наблюдаващи прокурори ще преценят колко от тези 6 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и какви ще бъдат мерките за неотклонение.

"Лицата са 6 само за днес. Във ДФЗ колко от тези 6 ще бъдат привлечени ще се прецени през следващите 24 часа от наблюдаващия прокурор", добави той. Гешев каза още, че от май месец досега са събирани доказателства, изготвяни са експертизи и са разпитвани свидетели.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини