Отидете към основна версия

3 903 17

7 години затвор за Пойзъна, подпалил валяците на „Джи Пи Груп“ в Бургас

  • пойзъна-
  • николай пенев-
  • валяци

Николай Пенев може да обжалва решението на Окръжния съд в Бургас в 15-дневен срок

Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Бургас присъди общо най-тежкото наказание от 7 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието на Николай Пенев, известен като Пойзъна, предаде "Флагман".

Пенев седна на подсъдимата скамейка заради палежа на три валяка, собственост на „Джи Пи Груп“ АД. Тежките машини извършваха ремонт на бул. „Захари Стоянов“ в бургаския жк „Меден рудник“. Престъплението е извършено на 9 май м.г. около 05:00 ч. сутринта. Пожарът се разпростря и върху друга машина тип „Асфалтополагач“, засегна и контактна мрежа на тролйебусния транспорт на стойност 18 443 лв., собственост на Бургасбус ЕООД. За търговското дружество „Джи Пи Груп“ АД щетите са близо 140 хил. лв.

Съдебната инстанция призна Николай Пойзъна за виновен и в това, че на същата дата и място, в условията на реална съвкупност с гореописаното престъпление, при управление на лек автомобил марка „Рено“, си послужил с два броя регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство - товарен автомобил, собственост на „Бургас Такси” ЕООД.

Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие. При постановяването на своята присъда съдът се ползва от събраните доказателства в досъдебното производство.

Държавното обвинение поиска от съда да наложи на Пенев общо наказание за двете деяния в размер на 8 години „лишаване от свобода“. Защитата не се съгласи и пледира за наказание от 2 години „Лишаване от свобода“, като представи като доводи здравословното състояние на подсъдимия и на неговото дете.

Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявените граждански искове от пострадалите дружества „Джи Пи Груп“ АД и „Бургасбус” ЕООД. Дружеството „Джи Пи Груп“ претендира като обезщетение за причинени от описаните в обвинителния акт деяния граждански иск в размер на 137 702,69 лв. „Бургасбус” претендира за обезщетение в размер на 18 443,20 лв. Окръжният съд в Бургас осъди подсъдимия да заплати на пострадалите дружества предявените граждански искове за причинени имуществени вреди.

Съдебната инстанция потвърди и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо подсъдимия.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини