Отидете към основна версия

26 898 19

Пуснаха от затвора мъж, лежал погрешка 23 години за убийство

  • обвинение-
  • убийство-
  • свидетел
Дейвид Ранта

Американец, който 23 години лежа в затвор поради погрешно обвинение в убийство, беше освободен, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. Дейвид Ранта най-сетне беше оправдан от съда в Бруклин поради липса на преки доказателства за неговата вина.

Ранта бил осъден на 37 години лишаване от свобода през 1991 г. Според следствието, година по-рано при неуспешен опит да ограби куриер, превозващ ценности, той стрелял с пистолета си и уцелил случаен свидетел на престъплението - хасидски равин, който 4 дни по-късно починал. Бандитът успял да избяга от местопрестъплението и да се укрие.

35-годишния тогава Ранта, който по онова време работел в печатница и приемал наркотици, бил признат за виновен въз основа на показанията на неколцина очевидци. Самият той винаги е отричал вината си и два пъти е подавал молба за преразглеждане на делото в Апелативния съд, но и двата пъти тя е била отхвърляна.

През 2011 г. разследването е възобновено и няколко свидетели се отказват от показанията си. Един от тях, който през 1990 г. бил 13-годишен, разказал, че следователите са го заставили да даде показания, уличаващи Ранта. Също така се установило, че по време на разследването са допуснати множество нарушения, били са изгубени протоколи от разпити на свидетели и други документи.

В момента Дейвид Ранта е на 58 години. „Ню Йорк Таймс“ пише, че при освобождаването си той заявил пред журналистите, че се чувства зашеметен „сякаш плува под вода“.

Според изследване, проведено от два американски университета и публикувано през 2012 г., в САЩ от 1989 г. насам са освободени над 2000 души, осъдени за тежки престъпления по погрешка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини