Отидете към основна версия

2 393 11

Демерджиев: 16 служители на МВР са направили нарушения, свързани с катастрофата с мигранти в Бургас

  • иван демерджиев-
  • нарушения-
  • катастрофа-
  • мигранти-
  • бургас

На двамата загинали полицаи не е била подадена навременна информация за автобуса и скоростта, с която се движи, каза още вътрешният министър

Снимка: БГНЕС

16 полицейски служители са нарушили свои задължения или са извършили действия, които могат да се третират като нарушения или престъпления във връзка с катастрофата с мигранти в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в града.

Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на "Гранична полиция", обясни министърът. В доклада, представен на прокуратурата, са посочени имената на директора на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Бургас, директора на ГПУ-Бургас, директора и зам.-директора на ГПУ-Малко Търново.

Каналджиите, замесени в престъплението, са били установени и неофициално задържани в деня преди катастрофата, след което са освободени. Стигнали са до Харманли, взели са автобуса с мигранти и са се върнали в Бургас. На двамата загинали полицаи не е била подадена навременна информация за автобуса и скоростта, с която се движи, съобщават от БНТ.

"Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, а е подадена 3 минути преди това. Двамата служители са я получили в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейски разпореждания и без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които с опитват да го спрат".

Освен това - от МВР са предоставили на Окръжната прокуратура в Бургас данни за гранични полицаи, които незаконно са отнемали вещи и пари от мигранти.

"Искам да направя разграничението, че всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени, ще им бъдат наложени съответните наказания, но моля да не забравяте, че има стотици служители на "Гранична полиция", които много съвестно и много точно изпълняват задълженията си, отдадени са на това, което правят. Нашата задача е да ги подкрепим и да отстраним тези, които не са достойни да носят пагона", коментира вътрешният министър.
Повечето полицейски ръководители, замесени в случая, са отстранени от длъжност, утре приключват дисциплинарните им производства. Един е подал молба за напускане, а други двама са командировани, каза Иван Демерджиев.

"Това не е пречка да носят наказателна отговорност. При преценка на прокуратурата те ще носят наказателна отговорност, ние сме предали всички материали", посочи той.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини