Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 12:22 2 368 11

Демерджиев: 16 служители на МВР са направили нарушения, свързани с катастрофата с мигранти в Бургас

  • иван демерджиев-
  • нарушения-
  • катастрофа-
  • мигранти-
  • бургас

На двамата загинали полицаи не е била подадена навременна информация за автобуса и скоростта, с която се движи, каза още вътрешният министър

Демерджиев: 16 служители на МВР са направили нарушения, свързани с катастрофата с мигранти в Бургас - 1
Снимка: БГНЕС

16 полицейски служители са нарушили свои задължения или са извършили действия, които могат да се третират като нарушения или престъпления във връзка с катастрофата с мигранти в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в града.

Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на "Гранична полиция", обясни министърът. В доклада, представен на прокуратурата, са посочени имената на директора на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Бургас, директора на ГПУ-Бургас, директора и зам.-директора на ГПУ-Малко Търново.

Каналджиите, замесени в престъплението, са били установени и неофициално задържани в деня преди катастрофата, след което са освободени. Стигнали са до Харманли, взели са автобуса с мигранти и са се върнали в Бургас. На двамата загинали полицаи не е била подадена навременна информация за автобуса и скоростта, с която се движи, съобщават от БНТ.

"Не е подадена информация, каквато е трябвало да бъде подадена. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента, а е подадена 3 минути преди това. Двамата служители са я получили в последния момент, без да знаят какъв автобус се придвижва към тях, без да знаят, че този автобус не се подчинява на полицейски разпореждания и без да знаят, че той се движи с висока скорост и е склонен да преминава през полицаите, които с опитват да го спрат".

Освен това - от МВР са предоставили на Окръжната прокуратура в Бургас данни за гранични полицаи, които незаконно са отнемали вещи и пари от мигранти.

"Искам да направя разграничението, че всички, които са извършили подобни деяния, ще бъдат установени, ще им бъдат наложени съответните наказания, но моля да не забравяте, че има стотици служители на "Гранична полиция", които много съвестно и много точно изпълняват задълженията си, отдадени са на това, което правят. Нашата задача е да ги подкрепим и да отстраним тези, които не са достойни да носят пагона", коментира вътрешният министър.
Повечето полицейски ръководители, замесени в случая, са отстранени от длъжност, утре приключват дисциплинарните им производства. Един е подал молба за напускане, а други двама са командировани, каза Иван Демерджиев.

"Това не е пречка да носят наказателна отговорност. При преценка на прокуратурата те ще носят наказателна отговорност, ние сме предали всички материали", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато

    12 3 Отговор
    Работят - виновни ! Когато не работят - пак виновни ! Само началниците невинни , и намират " маану " , като трънски майстор ! Затова всички се скатават , не само в МВР , а навсякъде !
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    БРАВО на господин ДЕРМЕНДЖИЕВ уволнения и РЕОРГАНИЗАЦИЯ в МВР
  • 3 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Абе Шапарче! Въпросът е кои ще ни свитнат първи, не кога. Ясно е сте ОПГ!
  • 4 Помнещ

    6 0 Отговор
    Нова сцена със сагата в МВР има няма и епизодично се появява в сериала. За сега само доразвиват епизодите без да вкарват нови персонажи или нови сцени.
  • 5 Загрижен

    9 1 Отговор
    "16 служители на МВР са направили нарушения, а двама от тях завинаги са сгрешили...

    Коментиран от #6

  • 6 0808

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Загрижен":

    == какво се церемоните с тези убийци, вече и на свои, ами не ги изритате, без право на пенсия и другите облаги,а??
  • 7 Ааа такааа

    9 0 Отговор
    Да си дойдем на думата - "на двамата загинали полицаи в Бургас не е била подадена навременна информация"!!! Грешката си е в МВР.
  • 8 Шопо

    10 1 Отговор
    Най-голямата организирана престъпна група е МВР.
    Рибата се вмерисва откъм главата, всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
    На КАТ също.

    Коментиран от #9

  • 9 Водач

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шопо":

    Лошото е ,че започвала да се чисти от към опашката .
  • 10 МВР Е ОПГ®

    2 0 Отговор
    Запазена марка!
  • 11 007

    1 0 Отговор
    Началниците на средно управленско ниво на границните полицаи не са поели отговорност за да разпоредят използването на лентата с шипове за принудително спиране на автобуса въпреки безпорните данни за това, както и не са подали нужната информация към полицията във Бургас за опасността която представлява автобуса за служителите. В МВР e така началниците особено на групи ,на сектори и отдели никога не поемат отговорност когато трябва да се действа оперативно при по екстремни ситуации. За подготовката на полицейския състав на терен няма какво да говоря- нулева, полицейските служители /по голямата част/ само се надуват и показват високо самочувствие с нулева правна компетентност. Реподбор и тестовеза интегритет на всичке полицейски началници, освобождаване на всички служители придобили право на пенсия, осъвременяване на критериите за подбор на кадрите.