Отидете към основна версия

16 292 12

Гробище с над 1 милион мумии откриха в Египет

  • египет-
  • некропол-
  • гробище-
  • мумии-
  • археолози

Некрополът е от времето, когато страната е била под властта на Византийската империя

Снимка: GlobalLookPress

Гробище, в което са заровени над 1 милион мумифицирани човешки тела, откриха археолози в централната част на Египет южно от столицата Кайро, съобщи „Дейли Мейл“. Учените предполагат, че тези хора са умрели преди около 1500 години, когато Египет е бил под властта на Византийската империя.

За разлика от други подобни находки, във въпросния некропол лежат обикновени граждани, а не фараони и аристократи, смятат археолозите. Непонятно е обаче защо телата са толкова много, тъй като околните села някога не са били толкова гъсто населени, че да образуват такова огромно гробище, а близките градове са имали собствени места за погребения.

Учените са забелязали, че намерените мумии са били групирани по цвета на косите. Може те да са представлявали отделни семейства и генетичният анализ в бъдеще ще покаже дали това е така. При някои от тях са се съхранили и зъбите, които са в отлично състояние. Един от покойниците пък бил с ръст 2,13 м.

Некрополът Фаг Ел Гамос е известен отпреди около 30 години, но археолозите правят там все нови и нови открития. Мумиите там са заровени без саркофази и вътрешните им органи не са били отделени. С тях са намерени и друхи, ювелирни издеия, стъклени мъниста, дори детски обувки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини