Отидете към основна версия

17 535 0

Откриха несметно пиратско съкровище край Кейп Код?

  • кейп код-
  • уайда-
  • пирати-
  • съкровище-
  • пиратско съкровище-
  • бари клифърд

Бари Клифърд, който по-рано прибързано обяви, че е открил кораба на Христофор Колумб, твърди, че е намерил потъналото злато на Черния сам

Снимки АП/БТА

Специалистът по подводна археология, който откри галерата Уайда, първият автентичен пиратски кораб, потънал край Северна Америка, смята, че е открил местоположението на легендарното съкровище от кораба. Разкритието идва след 30 дълги години обикаляне из мътните води край Кейп Код.

Бари Клифърд, наскоро даде интервю пред АП, в което разказа как, водената от него експедиция се е натъкнала на голяма купчина метал. Той е убеден, че откритието им всъщност е пиратското съкровище, което някога се е намирало на борда на Уайда.

Съкровището от този пиратски кораб, потънал при буря през далечната 1717 г., е легендарно. Предполага се, че бившият робски кораб, командван от английския пират Самуил "Черният Сам" Белами, е бил натоварен с масивни сандъци, пълни със злато и други скъпоценности.

Галерата обаче потънала на дъното на океана с всичките си 150 души екипаж и богатства, плячкосани от над 50 кораба.

Морските археолози и историци казват, че са заинтригувани от откритието на Клифърд, но остават скептични най-вече, защото търсачът на съкровище неведнъж е правил грешни предположения.

"Големите претенции на Бари Клифърд могат да бъдат много вълнуващи, ако могат да бъдат проверени или научни доказателства", казва Пол Джонсън, уредник в Националния музей на американската история Смитсониън във Вашингтон, който е специалист по потънали кораби. "Докато не се появят реални доказателства, това си е просто бръщолевене."

Откритите от Клифърд находки от Уайда се намират в музея на пиратите "Уайда" в град Ярмут, щата Масачузетс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини