Отидете към основна версия

1 851 0

Свещено миро на Св. Николай беше открито в Созопол

  • свещено-
  • миро-
  • св. николай-
  • созопол
Снимка: Грамофона

Уникална и ценна реликва откриха археолозите при разкопките на трикорабната базилика на манастира "Св. Николай" в Созопол. Експертите са изследвали нисколежащия некропол от ранновизантийското и средновековно строителство. В малка ниша с тухли, характерна за раннохристиянската епоха е намерено малко гърненце с капаче. Карамичният съд е изключително невзрачен, уточни пред Gramofona.com директорът на музея в морския град Димитър Недев.

Вътре в миниатюрния съд е открита емулсия и прах. Смята се, че емулсията е миро от светеца.Първоначалните данни сочат, че тя е от периода 6 - 7 век. Според данните средновековните хроникьори, през 1070 год. първият епископ на Деултум и Аполония- Публий Елий Авел е донесъл по тези земи свещената реликва.

Любопитен факт е, че мощите на Св. Николай са единствените, които са зазидани, а не са разпръснати по света. Те се съхраняват в италианския град Бари. На определен ден от годината от мястото, където мощите са зазидани изтича свещено миро. Преди две години, благодарение на историка Божидар Димитров и премиера Бойко Борисов в Бургас беше донесено от свещеното миро за новостроящия се храм в к/с "Меден рудник".

Експертите ще поръчат сравнителен анализ на откритото в каничката вещество и на мирото, донесено в Бургас пред 21 век.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини