Отидете към основна версия

2 770 12

Част 5. Иран - Мостът между монархията, дворците и кулата на Свободата (ВИДЕО)

  • иран-
  • техеран-
  • монархията-
  • дворците -
  • кулата на свободата-
  • дворецът голестан-
  • дворецът саадабад-
  • шах реза пахлави-
  • кулата азади-
  • телевизионната кула милад-
  • „nature bridge”

Имах щастието да посетя Иран преди броени дни като делегат на Първия световен конгрес на жените с влияние в света, който се проведе в Техеран на 20 януари т.г. Разгледах красотите на столицата за които ви разказвам в поредицата - „Иран – двете страни на една монета“

Снимка: Оля Ал-Ахмед

Иран е забележителна страна. Наистина страна на контрастите, всичко има своята красота и индивидуалност.

Новата година започнах с интересно пътуване до една древна красива и напоследък спорна страна на контрастите. Бях поканена като делегат на Първия световен конгрес на жените с влияние в света, който се проведе в Техеран на 20 януари тази година.

Техеран – столицата на Иран e разположена в подножието на планинския масив Елбрус, с население 19 млн. жители. За първи път Техеран е бил избран за столица от Ага Мохамад Хан през 1796 г. След това столицата се мести многократно в различни градове и Техеран е 32-та национална столица на Иран. Имах щастието да я посетя преди броени дни и да разгледам забележителностите на столицата за които ви разказвам в поредицата - „Иран – двете страни на една монета“.

Дворецът Голестан

Прочутият Дворец Голестан се намира в столицата на Иран и е известен още като "Мраморния дворец". В превод от ирански, името му означава "Дворецът на розите". Всъщност Голестан е бил царски комплекс на Каджарската династия.

Построен е по времето на Тахмасп I – вторият ирански шах от династията на Сефевидите, през 1524 – 1576 г. По-късно е реновиран от Карим хан Занд през 1750 – 1779 г. Ага Мохамад хан Каджар избира Техеран за своя столица.

Комплексът става седалище на Каджарите (1794 – 1925). Дворът и дворецът Голестан стават официална резиденция на царското семейство.

Комплексът се състои от няколко величествени сгради, разположени около добре оформена градина. Той съдържа 17 постройки, включително дворци, музеи и зали. Почти всичко от този комплекс е построено по време на 200-годишното управление на Каджарските царе. Дворците му са били използвани за много различни поводи, като коронации и други важни тържества. Комплексът на Двореца Голестан е пример за сливането на персийското изкуство и архитектура, с европейските стилове и мотиви и адаптирането на европейските строителни технологии.

Характерните архитектурни структури на Каджарската епоха, запазват автентичността си в дизайна и оформлението и в изключителната вътрешна и външна фасадна декорация. Отчасти дворецът запазва и своята функция и по-специално, галериите и крилата, създадени като музеи през Каджарски времена.

Много от жилищните, представителните и административните помещения са променени, но дворецът все още се използва за съвременни държавни дейности. Всички останали сведения за историческата Каджарска обстановка, са внимателно описани и запазени.

Огледалните палати на двореца Голестан са нещо невероятно. Представляват изключително сложна мозайка изработена от огледала - изкуство характерно за Персия. Такива огледални помещения видях и в джамията на Фатима в град Ком. Характерните архитектурни структури на Каджарската епоха, запазват автентичността си в дизайна и оформлението и в изключителната вътрешна и външна фасадна декорация, която е само от ръчно изработени мозайки които не се повтарят! Няма еднакви! Ако се вгледате внимателно в снимките, ще видите, че дори двете симетрични страни на една арка не са с еднакви изображения. Огледалните стаи са наистина фантастични със специфичната мозайка от огледала което прави обекта не само илюзионно по голям, но и вечно светъл!

Дворецът Голестан може да се разглежда като пример за източно-западен синтез в монументалните изкуства, архитектурното оформление и строителната технология, които са се превърнали в източник на вдъхновение за съвременните ирански художници и архитекти.

Дворецът Голестан може да се разглежда като пример за източно-западен синтез в монументалните изкуства, архитектурното оформление и строителната технология, които са се превърнали в източник на вдъхновение за съвременните ирански художници и архитекти. В сегашното си състояние, комплексът се състои от две свързани градини, по-малка на запад и по-голяма на изток, и сгради, които ги обграждат.

Градините на Голестан.

Персийски градини е название на парковото изкуство, възникнало в Древна Персия и оказало влияние върху градинската архитектура по света. Слънчевата светлина е един от елементите на персийските градини. Чрез различни архитектурни решения се постигат светлинни ефекти и игра на слънчеви лъчи. Градините са предмет на специално внимание и грижи и имат не толкова прагматично, колкото духовно значение за персийското общество. През вековете градините се променят, като отразяват влиянието на религиозната, обществената и културната среда, но се запазват техните основни елементи и философското им послание.

Стилът на персийските градини е характерен за дворцовите комплекси. Той получава широко разпространение и се проследява на територия от Испания до Западна Индия. Най-известните образци на този парков стил са дворцовите градини на Алхамбра в Андалусия и на Тадж Махал в Индия. В Иран са запазени девет исторически градини с такава архитектура. През 2011 г. те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Като световен културен феномен персийските градини отразяват както естетическите постижения, така и инженерно-техническите умения на древните народи, населявали Персийската империя, и се считат за шедьовър на човешкия гений. Градините в Персия и съвременен Иран са не просто място за отдих и разходки, но и част от националната култура.

Но освен тази най-висока сграда в Техеран има и най-високо съоръжение и това е огромният мост на четири нива - „Nature bridge”

270 метровият пешеходен мост в Техеран се извива над огромен булевард на невероятна височина, или поне на мен така ми се стори...Конструкцията е пространствена метална ферма построена през 2014 от млада 27-годишна иранска архитектка, за която твърдят, когато проектирала мост още не била завършила образованието си, но направила чудо на съвременните чудеса! Младата иранска архитектка разработва пет принципа при създаването на проекта.

Архитектурата е на Диба Тенсила / Diba Tensile Architecture/. Мостът се разширява до 60м. в западната му част. Така по убедителен начин се вписва в ландшафта - трудно разпознаваеми са краят на парка и началото на моста, точно като самият Иран, който няма края от гледна точка на историята, забележителностите и красотите.

Преуморена от дългия урок по история и георгафия седнах да си почина до една сергия за пресен сок от нар. Половин литър прясно изцеден нар веднага ми възвърна силите и бях готова да ходя още и още в търсене на нови приключения из дворците, кулите и палатите, но слънцето не беше на мое мнение, то залязваше бавно и красиво зад планината и ме принуди да кротна поне до следващото си идване в земите на Персия.

Някой мъдър беше каза, че за да видиш Иран са необходими месеци, а аз разполагах едва със седмица. Но това ме вдъхновява още повече да се върна един ден отново в тази древна, разнообразна, прекрасна и много красива страна на контрастите, на различията, там където ясно се виждат двете лица на една монета и това е Иран!

Оля АЛ-АХМЕД, Техеран, Иран

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини