Отидете към основна версия

1 752 7

Лято на китайската култура в България (ВИДЕО)

  • китай-
  • българия-
  • пекин-
  • софия-
  • китайското изкуство-
  • култура-
  • фестивал-
  • перник-
  • пловдив -
  • ямбол-
  • варна-
  • езерото панчарево -
  • река тунджа-
  • китайския културен център в софия

От 24 юни и чак до 3 август магията на китайското изкуство, традиции, обичаи и церемонии ще се пренася от София, Перник, Пловдив и Ямбол, чак до Варна, а драконовите лодки ще плуват в езерото Панчарево и в река Тунджа

Снимка: Оля Ал-Ахмед

От 24 юни и чак до 3 август магията на китайското изкуство, традиции, обичаи и церемонии ще се пренася от София, Пловдив и Ямбол, чак до Варна, а Фестивалът на драконовите лодки ще озари водите на езерото Панчарево и река Тунджа. Очертава се едно необичайно „драконово“ лято запълнено с многообразието на богата и древна китайска култура.

„Кръгът на приятелството между България и Китай става се по широк“, започна приветственото си слово посланикът на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзюн “Все повече се разширява емоционалната връзка между китайския и българския народ. Тази година ние ще проведем повече от двадесет културни дейности от юни до началото на август под надслов „Сезон на китайската култура в България“, каза на брифинг в посолството посланикът на Китай. Китайската култура се слави с нейната древност, многообразие и мъдрост във всяка една сфера. Богатството от жанрове, разнородност и специфичност за всяка една област от Китай е толкова голяма, че едва ли цялата пъстра палитра на китайската култура може да се побере в едно лято, и все пак това, което китайските представители на изкуствата са подготвили за българската публика е наистина впечатляващо. Предстои една изключително богата програма гостуваща в няколко града на страната ни.

„Китайската култура е необятна като океана, и ние ще ви представим една капка от този океан,“ заключи метафорично Н.Пр. Дун Сяодзюн.

„В Китай съществува разбирането, че когато някой цени собствената си красота е способен да оцени и чуждата, а когато уважаваме и милеем и за собствената и за чуждата красота, то тогава светът ще е едно цяло. Китайската култура е ярка, като звездите и необятна като морето. Вярвам, че българските ни приятели ще могат чрез културните събития, организирани това лято, да опознаят и преоткрият красотата на китайската култура все едно се намират на пътешествие, да усетят радостта и насладата, които тя им носи“, съветва Лъ Цин от Културния отдел на посолството на Китай в България.

Лятото на китайската култура ще бъде открито на 24 юни, в събота на езерото Панчарево с Празника Дуану – Фестивал на драконовите лодки. Това е един от четирите празници в Китай и запръв път в София се организира честване в такъв огромен мащаб. Освен типичното за този ден състезание с драконови лодки гостите ще могат да се насладят на различни сценични представления, традиционни ястия и лакомства които ще могат да се пробват и закупят. Ще бъдат организирани пъстри базари на изкуствата, творчески работилници, изложби на занаятите и много други интересни дейности.

„Когато различните култури - цветни и пъстри, са в процес на взаимно опознаване, те неимоверно се учат една от друга и взаимно се обогатяват. Надяваме се, че чрез поредицата от събития посветени на китайската култура, приятелството и взаимното разбирателство между народите на Китай и България ще се задълбочат, ще се насърчи общият просперитет и развитието на двете култури. Нека заедно да напишем една нова глава в историята на общност със споделено бъдеще за човечеството!“ е пожеланието на Хун Хай – директор на китайския културен център в София.

Културната лятна програма на Китай предвижда запознаване с китайското танцово изкуство, срещи между българските и китайски институции в областта на музейното дело, музикални и фолклорни изяви, китайската калиграфия. За любителите на мистиката ще бъде представен танц на китайския дракон. Танцовите изяви няма да се ограничат с „китайския дракон“, те ще продължат с проекта „Духът на Китай, пресъздаден в танц“ от Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия. Едно танцово представление в традиционен китайски стил, а в същото време изтанцувано с емоционалния, енергичен дух на младите изпълнители. Традиционните китайски народни и класически танци ще омаят българската публика с колоритни елементи и богат пъстър фолклор. Счита се, че осемте ключови движения, чрез които се изразява емоцията в китайския класически танц и езикът на тялото, показват усещанията на образа, в който се е въплътил танцуващия. Освен това ще бъде представена и резидентската програма Derida Dance Center с хореограф Ян Уейдзя под съпровода на типичния струнен китайски инструмент „пипа“ в изпълнение на Ся Ю-йен, както и съвместно представяне на български и китайски тнацьори под надслов „Говорим за любов“ и „Главата ми се наду!“

Ценителите на изобразителните изкуства ще могат да се насладят на редица предмети от китайското нематериално културно наследство – печатна графика, дърворезба от бамбук, бродерия върху коприна, изрязване на хартия в стил „дзиен джъ“.

Китайското народно песенно творчество също ще прозвучи на различните сцени.

Китайския културен център в столицата ще е домакин и на редица интересни лекции, някои от които ще бъдат истинско новаторство за българската аудитория, като „Проблематика и развитие на китайски джаз“ с лектор Хуан Юн, генерален секретар на Китайския джаз съюз към Асоциацията на китайските музиканти.

Не липсва и „Седмото изкуство“ в богатата програма на гостите от Китай.

Седмицата на китайското кино от 7 до 13 юли ще представи 5 китайски филма в различен жанр. Сред тях са: „Облачната планина“, „Железопътни герои“,“Магическият занаят на Суджоу“, „Герой“, Китайският пинг-понг триумфира“. Филмите разказват живи истории от Китай и случки от живота на обикновените хора там.

Няма как демонстрацията на китайската култура да мине без традиционната известна в цял свят „чайна церемония“. Чаят е своеобразната визитка на Китай. От 21 до 23 юни ще бъде представена философията на чайната култура и „изкуството на чайните чаши“ под надслов „Чай за хармония“.

Една древна будистка мъдрост гласи : „В едно простичко цвете може да намери израз всичко в света наоколо, а великото просветление може да достигне до нас само от едно листенце на свещеното дърво Бодхи“.
Китайската култура е симбиоза между очарованието и блясъка на миналото и настоящето. Тя има дълбоки корени и богата история. Китайската култура е елитарна и масова, което дава възможност на хора с различен естетически вкус да се наслаждават на нейните форми.

Многообразието и пъстротата на древната китайска култура ще бъде на българските сцени от 24 юни до 3 август. Нека всеки скъта стрък цвете и малко листенце от това невероятно приключение.

Програмата за дните на китайската култура у нас ще бъде на разположение в Китайския Културен център в София.

Оля АЛ-АХМЕД

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини