Last news in Fakti

9 Юни, 2023 10:00 1 725 7

Лято на китайската култура в България (ВИДЕО)

  • китай-
  • българия-
  • пекин-
  • софия-
  • китайското изкуство-
  • култура-
  • фестивал-
  • перник-
  • пловдив -
  • ямбол-
  • варна-
  • езерото панчарево -
  • река тунджа-
  • китайския културен център в софия

От 24 юни и чак до 3 август магията на китайското изкуство, традиции, обичаи и церемонии ще се пренася от София, Перник, Пловдив и Ямбол, чак до Варна, а драконовите лодки ще плуват в езерото Панчарево и в река Тунджа

Лято на китайската култура в България (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

От 24 юни и чак до 3 август магията на китайското изкуство, традиции, обичаи и церемонии ще се пренася от София, Пловдив и Ямбол, чак до Варна, а Фестивалът на драконовите лодки ще озари водите на езерото Панчарево и река Тунджа. Очертава се едно необичайно „драконово“ лято запълнено с многообразието на богата и древна китайска култура.

„Кръгът на приятелството между България и Китай става се по широк“, започна приветственото си слово посланикът на Китай у нас Н.Пр. Дун Сяодзюн “Все повече се разширява емоционалната връзка между китайския и българския народ. Тази година ние ще проведем повече от двадесет културни дейности от юни до началото на август под надслов „Сезон на китайската култура в България“, каза на брифинг в посолството посланикът на Китай. Китайската култура се слави с нейната древност, многообразие и мъдрост във всяка една сфера. Богатството от жанрове, разнородност и специфичност за всяка една област от Китай е толкова голяма, че едва ли цялата пъстра палитра на китайската култура може да се побере в едно лято, и все пак това, което китайските представители на изкуствата са подготвили за българската публика е наистина впечатляващо. Предстои една изключително богата програма гостуваща в няколко града на страната ни.

„Китайската култура е необятна като океана, и ние ще ви представим една капка от този океан,“ заключи метафорично Н.Пр. Дун Сяодзюн.

„В Китай съществува разбирането, че когато някой цени собствената си красота е способен да оцени и чуждата, а когато уважаваме и милеем и за собствената и за чуждата красота, то тогава светът ще е едно цяло. Китайската култура е ярка, като звездите и необятна като морето. Вярвам, че българските ни приятели ще могат чрез културните събития, организирани това лято, да опознаят и преоткрият красотата на китайската култура все едно се намират на пътешествие, да усетят радостта и насладата, които тя им носи“, съветва Лъ Цин от Културния отдел на посолството на Китай в България.

Лятото на китайската култура ще бъде открито на 24 юни, в събота на езерото Панчарево с Празника Дуану – Фестивал на драконовите лодки. Това е един от четирите празници в Китай и запръв път в София се организира честване в такъв огромен мащаб. Освен типичното за този ден състезание с драконови лодки гостите ще могат да се насладят на различни сценични представления, традиционни ястия и лакомства които ще могат да се пробват и закупят. Ще бъдат организирани пъстри базари на изкуствата, творчески работилници, изложби на занаятите и много други интересни дейности.

„Когато различните култури - цветни и пъстри, са в процес на взаимно опознаване, те неимоверно се учат една от друга и взаимно се обогатяват. Надяваме се, че чрез поредицата от събития посветени на китайската култура, приятелството и взаимното разбирателство между народите на Китай и България ще се задълбочат, ще се насърчи общият просперитет и развитието на двете култури. Нека заедно да напишем една нова глава в историята на общност със споделено бъдеще за човечеството!“ е пожеланието на Хун Хай – директор на китайския културен център в София.

Културната лятна програма на Китай предвижда запознаване с китайското танцово изкуство, срещи между българските и китайски институции в областта на музейното дело, музикални и фолклорни изяви, китайската калиграфия. За любителите на мистиката ще бъде представен танц на китайския дракон. Танцовите изяви няма да се ограничат с „китайския дракон“, те ще продължат с проекта „Духът на Китай, пресъздаден в танц“ от Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия. Едно танцово представление в традиционен китайски стил, а в същото време изтанцувано с емоционалния, енергичен дух на младите изпълнители. Традиционните китайски народни и класически танци ще омаят българската публика с колоритни елементи и богат пъстър фолклор. Счита се, че осемте ключови движения, чрез които се изразява емоцията в китайския класически танц и езикът на тялото, показват усещанията на образа, в който се е въплътил танцуващия. Освен това ще бъде представена и резидентската програма Derida Dance Center с хореограф Ян Уейдзя под съпровода на типичния струнен китайски инструмент „пипа“ в изпълнение на Ся Ю-йен, както и съвместно представяне на български и китайски тнацьори под надслов „Говорим за любов“ и „Главата ми се наду!“

Ценителите на изобразителните изкуства ще могат да се насладят на редица предмети от китайското нематериално културно наследство – печатна графика, дърворезба от бамбук, бродерия върху коприна, изрязване на хартия в стил „дзиен джъ“.

Китайското народно песенно творчество също ще прозвучи на различните сцени.

Китайския културен център в столицата ще е домакин и на редица интересни лекции, някои от които ще бъдат истинско новаторство за българската аудитория, като „Проблематика и развитие на китайски джаз“ с лектор Хуан Юн, генерален секретар на Китайския джаз съюз към Асоциацията на китайските музиканти.

Не липсва и „Седмото изкуство“ в богатата програма на гостите от Китай.

Седмицата на китайското кино от 7 до 13 юли ще представи 5 китайски филма в различен жанр. Сред тях са: „Облачната планина“, „Железопътни герои“,“Магическият занаят на Суджоу“, „Герой“, Китайският пинг-понг триумфира“. Филмите разказват живи истории от Китай и случки от живота на обикновените хора там.

Няма как демонстрацията на китайската култура да мине без традиционната известна в цял свят „чайна церемония“. Чаят е своеобразната визитка на Китай. От 21 до 23 юни ще бъде представена философията на чайната култура и „изкуството на чайните чаши“ под надслов „Чай за хармония“.

Една древна будистка мъдрост гласи : „В едно простичко цвете може да намери израз всичко в света наоколо, а великото просветление може да достигне до нас само от едно листенце на свещеното дърво Бодхи“.
Китайската култура е симбиоза между очарованието и блясъка на миналото и настоящето. Тя има дълбоки корени и богата история. Китайската култура е елитарна и масова, което дава възможност на хора с различен естетически вкус да се наслаждават на нейните форми.

Многообразието и пъстротата на древната китайска култура ще бъде на българските сцени от 24 юни до 3 август. Нека всеки скъта стрък цвете и малко листенце от това невероятно приключение.

Програмата за дните на китайската култура у нас ще бъде на разположение в Китайския Културен център в София.

Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Браво нещо интересно и в България ,това с драконоите лодки го знам е почит на поета Qū Yuán в китайската литература е като това на Омир в историята на европейската литература. Любимият поет и държавник е обвинен в предателство по фалшиви обвинения.Прекарва последните си дни в скитане преди да се самоубие, в знак на протест срещу корупцията в страната си.Хората не са имали време да му помогнат, рибарите биели барабани и удряли с греблата по водата за да изплашат рибите напразно. Оттогава всяка година на петия ден от петия лунен месец се чества смъртта му за да успокоят оскърбената му душа после фестивал с двойна петица 5-те барабана...
  • 2 Номера на китайката

    0 0 Отговор
    Какво ще има за хапване и пийване? Чайче с пържени бръмбари и червеи
  • 3 гхукхуиий

    0 0 Отговор
    Как лъжат и какво не ви казват:

    Washington Post открито пише, че обучени и оборудвани от НАТО бригади на въоръжените сили на Украйна търпят огромни загуби в контранастъплението. Дадени са конкретни примери:
  • 4 уфъуйхйико

    0 0 Отговор
    - Военнослужещите от 37-ма бригада на Украйна преминаха модерно обучение по стандартите на НАТО и бяха въоръжени с оръжие, доставено от Запада, но вече 20 минути след настъплението претърпяха големи загуби.
    -Във военното поделение "Дровосеки" имаше около 50 души, 30 не се върнаха - убити, ранени или пленени от руснаците.
    -За първия час са унищожени 5 единици бронирана техника от поделението.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ухийокол

    0 0 Отговор
    -„Останахме там в полето, без танкове и тежка бронирана техника. Обстрелваха ни от минохвъргачки от три страни. Нищо не можахме да направим”, казва един от войниците.
    „Загубата на цял батальон предвещава ужасна цена, която украинските лидери са готови да платят – и чувстват, че трябва да платят“, пише Washington Post.
    ——————-
    Разбира се, мантрата - до последния украинец. САЩ ги боли повече за техниката, отколкото за живата сила.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.