Отидете към основна версия

2 029 31

Главен паметник в Киев ще бъде преименуван

  • паметник-
  • киев-
  • украйна-
  • родина

Емблемата на паметника "Родина-майка" също ще бъде променена

Снимки: БГНЕС/ EPA

Един от главните паметници в Киев - огромна статуя на жена с меч и щит, поставена на брега на река Днепър - ще получи ново име. Това съобщи пред Би Би Си директорът на Националния музей за историята на Украйна през Втората световна война Юрий Савчук.

Скулптурата, открита по съветско време, се нарича "Родина-майка", но скоро ще бъде наречена "Украйна-майка", каза Савчук, който оглавява музея, където е инсталиран паметникът.

По-рано украинските власти решиха да променят символиката на щита, който държи женската фигура: вместо емблемата на СССР, на него трябва да има тризъбец, т.е. емблемата на съвременна Украйна, пояснява news.bg.

Според Савчук решението за новото име все още трябва да бъде одобрено от украинското министерство на културата.

Тризъбецът вместо съветската емблема трябва да се появи на паметника преди 24 август, когато Украйна ще отбележи поредния си Ден на независимостта.

Паметникът "Родина" е най-високата монументална скулптура в Европа и петата в света. Височината на монумента с постамента е 102 метра. Открит е на 9 май 1981 г. на Печерските хълмове, на десния бряг на река Днепър, на територията на комплекса, който сега се нарича Музей на историята на Украйна през Втората световна война.

Статуята изобразява жена, която вдига щит и меч нагоре.

В средата на април тази година Върховната рада прие закон, който забранява използването на символи и топоними, свързани с руската имперска политика, включително официални символи на Русия от времето на Московското царство до съвременната Руска федерация в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.

Свързани новини