Отидете към основна версия

3 126 20

Музикаутор предупреди, че София може да остане без традиционния новогодишен концерт

  • нова година-
  • концерт-
  • княз александър батенберг-
  • площад-
  • новогодишен концерт-
  • музикаутор

Столична община не е уредила правата за музиката за новогодишния концерт на площад Батенберг с Музикаутор

Снимка: БГНЕС

Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници в София през тази година, в това число и традиционния концерт в новогодишната нощ на площад „Княз Александър Батенберг“. За това алармира организацията на автори и композитори Музикаутор, тъй като Столичната община няма сключен договор, с който да уреди правата за музиката, нито изисква такъв от организаторите на концерти на нейната територия.

През последната година организацията предава, че е правила непрестанни опити да лицензира събитията, които много често са организирани от Столична община или имат нейната финансова подкрепа.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) дори ако Столична община не организира концертите, носи солидарна отговорност, тъй като те се провеждат на нейната територия. Въпреки това в общината все още не е създаден механизъм, по който администрацията да проследява спазването на ЗАПСП и да изисква от организаторите договори за уредени авторски права за музикалните произведения, изпълнявани по време на събитията.

„Опитите да лицензираме Столична община остават без успех вече една година. Абсурдно е да се говори за потенциал на културата в София, като успоредно се разходват публични средства, без да се съобразяват законът и интересите на творците. Проявихме достатъчен толеранс и към новото ръководство. Налице е административна безотговорност и безвремие“, посочи Иван Димитров – изпълнителен директор на Музикаутор.

По този повод още в началото на м. декември организацията изпрати поредно писмо до кмета на Столична община, с което го кани да сключи договор за лицензиране на събитията и апелира за въвеждане на механизъм за спазване на ЗАПСП.

Музикаутор ще настоява същите принципи да залегнат и в работата с районните администрации. Според статистиката на организацията едва 9 от 24 районни кметства са сключили договори за организираните от тях събития през годината. Това са Банкя, Надежда, Красно село и Младост, които имат рамкови договори, а администрациите на Средец, Кремиковци, Илинден, Подуяне и Триадица са имали еднократни договори за конкретни събития. Събитията на всички останали районни администрации се провеждат в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини