Отидете към основна версия

21 633 89

Кой е създателят на Българската азбука?

  • кирилица-
  • глаголица-
  • българска азбука-
  • кирил и методий-
  • ученици-
  • писменост

Колко добре познаваме историята на нашата писменост и нейното създаване?

Снимка: Shutterstock

Въпросът "Кой всъщност е написал българската азбука?" е леко провокативен, но трябва да си дадем сметка за цялостната причина и реализация на създаването на нашата писменост. Poznanieto.bg ни представя нещата от малко по-различна гледна точка, за да разберем повече по този въпрос. Тук ще намерим отговор на въпроса кой нарежда написването на една азбука за целия български народ.

Кой решава да създаде българската азбука

Отговорът на този въпрос ще изглежда странен за мнозина, но истината е, че в основата на това стоят двама души. Единият, разбира се, е княз Борис. Но другият е ромейският патриарх Фотий. На пръв поглед изглежда много нелогично защо на Източната Римската империя ѝ трябва създаването на българската азбука.

Причината е, че Фотий разбира, че християнството може да навлезе по-лесно в чуждите държави, ако се преподава на местния език. А за да се случи това, има необходимост от създаването на азбука на съответния народ. Тъй като в средата на IX век има борба за покръстването на много народи, като най-важен от тях е българският, Фотий смята, че ромеите ще надделеят над католиците в лицето на Ватикана по този начин.

Това е и причината още през 855 година той да даде нареждане на висшите ромейски служители Кирил и Методий да подготвят създаването на азбука и превода на богослужебните книги.

Как княз Борис подкрепя това дело чрез това, че допуска проповядването в Брегалнишката област в периода 855-856 година. Освен това изпраща петима синове на своите “хранени хора” – най-близките му сановници да бъдат обучени от светите братя, за да могат да поемат святото дело. Това са Светите Седмочисленици, а петимата ученици сред тях са Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд.

За връзката между тях и България лесно се вижда след събитията във Великоморавия. Никой от петимата не е убит или продаден в робство, а са екстрадирани в България, за да могат да продължат мисията си. След това успяват да обучат хиляди свещеници и да преведат неколкостотин богослужебни книги. Те успяват да извършат всичко това само до 893 година. Тогава на Преславският народен събор, благодарения на тяхната неспирна дейност е официално приета новата писменост.

Кой точно е създал Кирилицата

Прието е, че създателят на кирилицата е Климент Охридски, който успява да опрости трудната глаголица и кръщава новия вариант на учителя си Кирил. Но някои историци приемат, че това е съвместна работа на оцелелите ученици на Светите братя.

Даже някои скорошни изследвания показват, че това се е случило още преди 893 година в Голяма скриптория, която е долепена до Голямата базилика в Плиска. Това ни навява на мисълта, че това е преди столицата да бъде изместена в Преслав през 893 година. Така пише и биографът на Свети Климент Охридски – Теофилакт Охридски. Той споменава, че очертанията на глаголическите букви били много трудни за лицата, които са подготвяни за свещеници.

Приема се, че това е докладвано на княз Борис и по негова заповед се започва реформирането на глаголицата в нова азбука. Най-логично е, че това едва ли е работа само на един човек, а най-вероятно дейно участие са взели всички най-учени българи. Логично е да се приеме и участието на сина на Борис – Симеон. За него се знае, че се завръща в България през 888 година.

Като завършил Магнаурската школа, той е безспорно един от най-подготвени лица за тази дейност. Бил е готвен от баща си за водач на българската църква, така че това със сигурност е влизало в прерогативите му. Трудно е да повярваме, че Симеон не е имал участие в доработката на кирилицата, предполагат някои убедени историци.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 112 гласа.

Свързани новини