Last news in Fakti

10 Декември, 2023 15:18 21 177 89

Кой е създателят на Българската азбука?

  • кирилица-
  • глаголица-
  • българска азбука-
  • кирил и методий-
  • ученици-
  • писменост

Колко добре познаваме историята на нашата писменост и нейното създаване?

Кой е създателят на Българската азбука? - 1
Снимка: Shutterstock

Въпросът "Кой всъщност е написал българската азбука?" е леко провокативен, но трябва да си дадем сметка за цялостната причина и реализация на създаването на нашата писменост. Poznanieto.bg ни представя нещата от малко по-различна гледна точка, за да разберем повече по този въпрос. Тук ще намерим отговор на въпроса кой нарежда написването на една азбука за целия български народ.

Кой решава да създаде българската азбука

Отговорът на този въпрос ще изглежда странен за мнозина, но истината е, че в основата на това стоят двама души. Единият, разбира се, е княз Борис. Но другият е ромейският патриарх Фотий. На пръв поглед изглежда много нелогично защо на Източната Римската империя ѝ трябва създаването на българската азбука.

Причината е, че Фотий разбира, че християнството може да навлезе по-лесно в чуждите държави, ако се преподава на местния език. А за да се случи това, има необходимост от създаването на азбука на съответния народ. Тъй като в средата на IX век има борба за покръстването на много народи, като най-важен от тях е българският, Фотий смята, че ромеите ще надделеят над католиците в лицето на Ватикана по този начин.

Това е и причината още през 855 година той да даде нареждане на висшите ромейски служители Кирил и Методий да подготвят създаването на азбука и превода на богослужебните книги.

Как княз Борис подкрепя това дело чрез това, че допуска проповядването в Брегалнишката област в периода 855-856 година. Освен това изпраща петима синове на своите “хранени хора” – най-близките му сановници да бъдат обучени от светите братя, за да могат да поемат святото дело. Това са Светите Седмочисленици, а петимата ученици сред тях са Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд.

За връзката между тях и България лесно се вижда след събитията във Великоморавия. Никой от петимата не е убит или продаден в робство, а са екстрадирани в България, за да могат да продължат мисията си. След това успяват да обучат хиляди свещеници и да преведат неколкостотин богослужебни книги. Те успяват да извършат всичко това само до 893 година. Тогава на Преславският народен събор, благодарения на тяхната неспирна дейност е официално приета новата писменост.

Кой точно е създал Кирилицата

Прието е, че създателят на кирилицата е Климент Охридски, който успява да опрости трудната глаголица и кръщава новия вариант на учителя си Кирил. Но някои историци приемат, че това е съвместна работа на оцелелите ученици на Светите братя.

Даже някои скорошни изследвания показват, че това се е случило още преди 893 година в Голяма скриптория, която е долепена до Голямата базилика в Плиска. Това ни навява на мисълта, че това е преди столицата да бъде изместена в Преслав през 893 година. Така пише и биографът на Свети Климент Охридски – Теофилакт Охридски. Той споменава, че очертанията на глаголическите букви били много трудни за лицата, които са подготвяни за свещеници.

Приема се, че това е докладвано на княз Борис и по негова заповед се започва реформирането на глаголицата в нова азбука. Най-логично е, че това едва ли е работа само на един човек, а най-вероятно дейно участие са взели всички най-учени българи. Логично е да се приеме и участието на сина на Борис – Симеон. За него се знае, че се завръща в България през 888 година.

Като завършил Магнаурската школа, той е безспорно един от най-подготвени лица за тази дейност. Бил е готвен от баща си за водач на българската църква, така че това със сигурност е влизало в прерогативите му. Трудно е да повярваме, че Симеон не е имал участие в доработката на кирилицата, предполагат някои убедени историци.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 112 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То се знае

    33 20 Отговор
    Македонците
  • 2 Терминатор

    41 9 Отговор
    Изкуствен интелект, с възможност за пътуване във времето. Но според македонците, азбуката е тяхна.
  • 3 Сатана Z

    18 45 Отговор
    Археолози са намерили доказателства,че Григорий Цамблак е писал на Кирилица върху каменна плоча.Там се чете

    “Шушу—мушо ,мишка
    Мома свири на пишка”
    Г.Ц.

    Коментиран от #89

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    27 31 Отговор
    Азбуката изобщо не е написана заради българите, а по молба на Великоморавския Княз. Чак след като мисията на Кирил и Методи, и учениците им там пропада успелите да се спасят идват в България където Българският Княз ги приема и помага да започнат отначало като по този начин Кирилицата става Българска азбука.

    Коментиран от #59, #74

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дядо Благо

    62 9 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Как не те заболя сърцето след като пишеш тия хули!? Засрами се!
  • 9 Реалист1

    34 7 Отговор
    Историята май е доста манипулирана. Беше публикувана снимка на запазен надпис на български от около 550 г., т.е. около 3 века преди Кирил и Методи да "създадат" азбуката. А интересно защо са канонизирани от Римокатолическата църква, ако наистина Византия ги е създала? Има теория, че българската писменост е съществувала преди това, но римският папа е искал да спечели влияние сред източноправославните и е накарал Кирил и Методи да създадат нова азбука, която обаче не е успяла да се наложи.
  • 10 Чародей

    34 8 Отговор
    Азбуката е написана от Галя от Посолството.

    Коментиран от #44

  • 11 ХаХаХа

    67 9 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Македонците първи стъпиха на Луната, откриха Америка, изобретиха дори топлата вода, та една азбука ли няма да измислят!
  • 12 Стършел

    49 7 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Само дето забрави да напишеш, че са я написали макетата след като окупираха Луната и че там са оставили вимпел с думите-"Що е маке се е юнак"
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българите сме си били християни

    31 16 Отговор
    А не както пропагандират някой боклуци мусулмани и не идваме от племе няма и доказателства
  • 15 Ромеите са пратили хора да

    3 18 Отговор
    Разпространяват кирилица и глаголица с цел славяните да не научат ромейските знания и тайни и да не вземат латиницата мислили са че с новите азбуки ще се забави развитието на българите
  • 16 Да.........

    81 13 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Така наречение македонци се появиха в историята през 1945 година, благодарение на пъкленото творчество на сатрапа Сталин и сподвижника му Георги Димитров. Преди това си бяха най-чистите българи. За освобождението им са си дали ивота някои от най-видните, мели и уважавани българи!

    Коментиран от #73

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пламен

    48 8 Отговор

    До коментар #18 от "Исторически парк":

    Лоша трева пушиш, тогава, руснаци не е имало
  • 20 Гатьо от Виена

    27 10 Отговор

    До коментар #18 от "Исторически парк":

    Не мога да не оценя чувството ти за хумор.
    Руснаците са най- най-големите "създатели". Те създадоха слънцето и звездите, деня и нощта, моретата и океаните....., те са самия СЪЗДАТЕЛ. Поклон и светла им памет!
  • 21 кирилицата..

    11 21 Отговор
    Е 99% моделирана от коптската азбука,тя е,,пипната,,от византийците 3-4 века преди да се,,създаде,,в македонските земи-кирилицата..за нас бг..истинската азбука е глаголицата..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Петр 1 Великий

    4 39 Отговор
    Сьздаде Азбуката ! Вместо крьгчета и чертики даде Буквите на Славяните !

    Коментиран от #47

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 УдоМача

    2 20 Отговор
    Княз Александър I Ярославич Невски :)
  • 26 Кирил е създал глаголицата!

    15 7 Отговор
    А “кирилицата” е създадена няколко века по-рано от остготския епископ Улфила/ Вулфила/.Който иска може да чукне в нет-а и да сравни глаголицата на Кирил и Методи, кирилицата на Учениците им, както и азбуката на Улфила!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 СЗО

    15 8 Отговор
    Значи какво излиза- че пак "чужденците" са решили да имаме азбука.
  • 29 Аз....

    31 6 Отговор

    До коментар #18 от "Исторически парк":

    За чугунена глава , като Вас!!!
    Може и СССР я е създала!!!
    Кога е създадено и официално признато Московското княжество БЕ Чугунена ТИКВО???

    Коментиран от #31

  • 30 Кака Станка

    44 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кирил":

    А пък гръцката е заимствана от финикийската, но никой не я подценява.Напротив.
    Защо вечно омаловажаваме българското,а се прекланяме пред чуждото?!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хъш

    10 0 Отговор
    Интересно, но и неизчерпателно.
  • 33 Да, ама не...

    26 2 Отговор
    Българската азбука не е създадена, а е преработка на по стара такава, според българската реч по време на Кирил и Методий. Доста повече от повече от половината символи на азбуката съществуват още много векове пр. Христа в така наречените линеар А, линеар В, фригийската писменост и др. По късен известен вариант, където отново се съдържат такива символи е азбука на философа Етикус Истер (4 век - 22 букви). Приблизително по същото време е създадена и "Готската" азбука на епископ Улфила (26 букви), където отново намираме много съответствия в символите. Има и твърдения, че глаголицата е развитие на азбуката на Етикус от св. Йерoним в 4 век на която хърватите пползват до 16 век. Днес се твърди че 24 от буквите са директно копирани от ранно гръцки букви, но това твърдение не обяснява защо почти всички глаголически букви имат свой сходства у прабългарската руническа писмоност, както бе доказано от д-р Живко Войников, както и между впрочем от редица други автори. Отдавна е дошло време за сериозна ревизия в тази област и отхвърляне на съзнателно или дори неволно разпространяваните заблуди по тази тема. Не можем да живеем вечно в лъжи за да не ороним "авторитета" на този или онзи, които продължават да получават популярност и облаги за неверни твърдения, дори и основната вина да не е лично тяхна защото и те са били обект на подобни заблуди.
  • 34 Радио Ереван

    6 8 Отговор
    Джо Байдън разбира се и Галя от посолството!
  • 35 каша

    6 6 Отговор
    Коя е българскат азбука и какви по народност са Кирил и Методи? Много историци малко историческа истина.
  • 36 Оракула от Делфи

    15 1 Отговор
    Йорданес ни дава сведения за Християнско богослужение , на езика на Бесите много преди това.
    По мое лично мнение преди 400 г, сл. хр.
    Йорданес си отива от този свят 375 година сл . Хр.
    Първо да започнем от превода на Библията на Бесиска, това е около 375-415 г.с.хр.
    Йорданес добре обяснява ,че библията по негово време е била преведена на Бесиска
    на азбука, която се вижда в "Сребърната Библия"!
    Също така, в така наречената" Сребърна Библия" , писана от Йорданес виждаме азбука,
    която е сходна и не се различава много , от тази на Кирил и Методий!
    Тази бесо -тракийска азбука е писана за бесите около 375 г.сл. Хр. което аз го свързжам с бесо-тракийски език!
    Така, че покръстването на траките в Мизия ,е започнало 350 години по- рано ,
    от това, което ни се представя за истина!
    Знаем също така , че Мизите са Българи!
    Какво са направили братята Кирил и Методий от тази Бесиска азбука след това е друг въпрос ?
  • 37 ха сега де,

    24 11 Отговор

    До коментар #31 от "00001":

    18 век ?!? През 1552г. Иван Грозни разбива татарската Златна орда превземайки столицата град Казан и по този повод наред с другите си предишни звания приема и титлата "Великий княз болгарский", а не татарский, монголский или тюркский. Това е защото много добре е знаел чии са тези земи (Волжка България) преди завладяването им от татарите. Иначе си прав, че московското княжество е късно създадено, но през 12-ти, а не 13-ти век, за разлика от Киевска рус, която е от 9-ти веки е създадена от по малкия брат на Кубрат Шамбат (Кий), на когото е наречен и днешния Киев. По късно, когато московитите окупират тази територия си присвояват и названието "руси". Така руснаците от където минат трева не никне.

    Коментиран от #46, #54

  • 38 Аз ще попитам авторката така!

    17 2 Отговор
    Кой създаде българските руни, които се срещат 2 века преди Кирил и Методий върху княжески печати, пръстени, съдове, дори розета, откъдето произлизат глаголическите и крилически букви и лигатури след това? Ясно е, че никой нищо не е писал, а са заменяни звукови стойности на вече съществуващи символи. С авторката можем да напишем две азбуки другата седмица с готови символи. Че кой не може така?

    Коментиран от #72

  • 39 Петричката леля

    12 17 Отговор
    По времето на създаването на азбуката не е имало национални държави и нации като сегашните. Да се приписва създаването на азбуката на която и да е съвременна нация, е чиста политическа манипулация.

    Коментиран от #64

  • 40 Гост

    9 13 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Нали осъзнаваш, че макар и управленска клика, прабългарите са били малцинство в България и именно затова не успяват да наложат техният език, а приемат славянският за единен? Или не си наясно?

    Коментиран от #48

  • 41 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    По него време никой не е говорил за Македония, защото той народ е бил изчезнал от векове.

    Коментиран от #80

  • 42 Гост

    7 12 Отговор

    До коментар #18 от "Исторически парк":

    Жалък опит за насаждане на русофобия и разединяване на славянското единство.

    Коментиран от #43

  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 6 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Нейни платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #82

  • 44 Снайпер

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чародей":

    Не, Галя ще напише новата азбука! Хахаха...!
  • 45 Мъдрият

    9 6 Отговор
    Свети Константин Кирил философ създава славянската азбука Глаголицата. Но това не е БЪЛГАРСКАТА азбука!

    Българската азбука е наречена на него - Кирилица, и е създадена от неговия ученик Свети Климент Охридски чудотворец! (Според някои източици - участие в дооформянето й има и Свети Наум Охридски чудотворец)

    Така или иначе датата 24 май - трябва да се преразгледа и да не се отбелязва като ден на Българската азбука! (Още по-малко пък да се приема за БЪЛГАРСКИ национален празник!)

    Като ден на Българската азбука е редно да се чества 27 юли – това е денят на успението на Свети Климент Охридски чудотворец, в който Българската Православна Църква празнува и всичките свети Седмочисленици: Свети Константин Кирил философ, Свети Методий, Свети Сава, Свети Горазд, Свети Ангеларий, Свети Климент Охридски чудотворец и Свети Наум Охридски чудотворец!

    И, ако трябва да се сменя националния празник - трябва да бъде на 27 юли!
  • 46 Браво, човек!

    8 5 Отговор

    До коментар #37 от "ха сега де,":

    Написа им го на тези с промитите червени мозъци! Отлично мнение!
  • 47 Ти пък!

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Петр 1 Великий":

    Не беше ли Путин?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Кирилицата е на Кирил философ

    5 11 Отговор
    Създателят на Кирилицата е самият Константин Кирил Философ. Затова носи неговото име. Климент Охридски е бил просто монах-преписвач на свещени книги и жития. Свети Кирил е бил много образован човек, полиглот - знаел е ромейски, иврит...., както и славянския език, говорен по нашите земи. Създал е двете азбуки - глаголицата и кирилицата. Едната е паснала на славяните от днешните Хърватски земи, а другата на нашите хора. Децата на богатите тогава са пишели отлично на гръцки, защото са учели в Цариград. И кирилицата, която напомня гръцките букви, добре е паснала на местния натюрел.
    Дали Климент Охридски е бил толкова ерудиран като Константин Философ? Само питам.
    Но заслугата на българите в разпространение на кирилицата е огромна. Това е факт. По-добре да наблягаме на очевидното - разпространението на азбуката. Да спорим за недоказуемото е излишно.
  • 50 Хаберий

    12 4 Отговор
    От "Непознатата история на българите" - В. Вътов:
    "... В Тамя-Бурун (Таман, Фанагория), както и в цялата Хазар-Българ, до официалното приемане на исляма в нея през 737 г., е съществувала азбуката "българица", изобретената още през V век от българския просветител Баръйс, чичо и възпитател на Атила. Тази българска писменост, усъвършенствана от Пещак, била заимствана в Хазар-Българ след 737 г. и ползвана от немюсюлманите българи (деберци, улчии, маджари, авари, уруси). Същата е използвана като прототип от просветителите Константин (Кирил) и Методий и по-късно се разпространява в Дунавска България от техните ученици-просветители.
    Българската азбука "българица" се предполага, че е завършена изцяло от Пещак – български историк, писател, който оставил доста сведения за Кубрат и неговия буен син Аспарух, на които бил съвременник..."

    Коментиран от #51

  • 51 Хаберий

    8 5 Отговор

    До коментар #50 от "Хаберий":

    От "Непознатата история на българите" - В. Вътов:
    "... Съществува и още по-ранна българска писменост - кашанската. Кашан (Азан) Канджал, (ок. 180 г.пр.н.е.) е потомък на Алабуга Съйерган, един от най-могъщите царе на Идел (България). Майка му била кашанска (масагетска) княгиня. В младостта си той отишъл на поход на изток до река Хин (Инд) в Улуг Хин (Индия). На запад разгромил и подчинил улагците (даките). На юг провел победоносен поход в Кавказ и Мала Азия, като разгромил Миджан (Азърбайджан), Аряк (Армения), Барджил (Персия) и подчинил Чиляр (царството на Селевкидите), Кавъйл (Кападокия и Киликия) и Атряч (Западна Мала Азия, Троя). Някои считат, че той е разработил кашанската писменост, която употребявали кам-бояните (жреците) и дворцовите служители. В негова памет българите нарекли Източна Влахия – Кашан (оттук името Кишинев). Така може да се предположи, че както Баръйс, вуйчото на Атила, така и Пещак, са се опрели на по-ранна българска писменост..."
  • 52 Гърците

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Точно гърците ви напомнят, че сте българи и не ви позволяват да се пишете македонци. Питай някой грък скопянино :) и да не забравиш да си върнеш българския паспорт, получен след признанието за български произход лъжецо!
  • 53 Хехе

    9 4 Отговор
    Кому са интересни гръцките интерпретации за българската история? Всичко изсмукано е предъвквано хиляди пъти, предимно лъжи.

    Коментиран от #56

  • 54 Хаберий

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "ха сега де,":

    Като пишеш за българите, бъди по-точен. Не е уместно да пишеш " ... разбива татарската Златна орда превземайки столицата град Казан...", а после това да се оказва Волжска България. Казанското царство е късната проекция на Волжска България, затова и Иван IV, знаейки това, си приписва два български титула. Няма оцелял народ татари след 1204 г. Има прякор на агресорите, нападнали Казанското царство на волжските българи 20-тина години по-късно.
  • 55 Голям праз

    12 2 Отговор
    Стигнах до патриарх Фотий и спрях да чета глупостите. Българската азбука е по -стара от гръцката, колкото и да е им мъчно на пришълците от Африка!
  • 56 Голям праз

    6 2 Отговор

    До коментар #53 от "Хехе":

    Абсолютно! Даже не се взимат всички източници, всичко е избирателно. Къде са Йоан Малала и Йоан Цеца?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хаберий

    7 3 Отговор

    До коментар #57 от "Така ли":

    Точно. А финикийската писменост е съставена също от древните българи-авари, които са завладели Палестина и Египет в 18 в. пр.н.е., известни в историята като хиксоси (погрешно интерпретирано име от птомелиидите, писано в 3 в.пр.н.е.) и оставили своя етно-културен и исторически отпечатък в тези земи до 11 в.пр.н.е. Разбира се, този факт е като трън в очите на евреите, които са в основата на задкулисието, фалшифициращо историята на цял свят. Даже укриват, че самият техен етноним е съставен от българите-авари.
    Нашите прадеди, след като са принудени да напуснат Египет, завладяват цяла Западна Мала Азия и целите Балкани - Днешни България и Гърция, островите Кипър, Крит. Те са съставителите на критското и пилоското линеарно писмо. Като бегълци от Атряч (Троя, разрушена не от ахейци, а от египтяни с примеси от хиксосите), се заселват в Италия, където назовават новата си родина Етрурия, (от Атряч) и през вековете там се появява тяхното "етруско" писмо, прототип на кириловата глаголица.
  • 59 Хаберий

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Кул Гали отбелязва, че Леу Тархан имал двама синове – Банджа и Кущан-Баксан, или Кирил. Азак-Банджа (Методий) и Кущан-Баксан (Константин-Кирил) се родили в Тамя-Тархан (днес гр. Тмутаркан, Таманският полуостров), на което място техният баща служил първоначално (като ромейски дипломат) и те получили имената си според техните родни места. Банджа и Баксан вместо унищожената от гърците кашанска-българска азбука, създали нова азбука. В началото византийците се опитали да унищожат и нея, като горяли книгите, написани на тази азбука и преследвали братята. От гръцките разправии братята били спасени от Римския Папа и от отказа на Дунавско-Българския цар (Борис) да се ползва от тази азбука (и развили дейността си в Моравия). Но следващият цар Шамгун (Симеон), след като разбил византийците, утвърдил азбуката на братята (посредством техните ученици, навярно кирилицата) в Дунавска България.

    Коментиран от #60

  • 60 Хаберий

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "Хаберий":

    За да не се лутаме в другата гледна точка по темата, от Непознатата история, подробно може да се прочете в същия портал на Факти, като се напише в търсачката - Валентин Вътов, Кирил и Методий„.

    Коментиран от #61, #65

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ангеларий

    3 1 Отговор
    Ами да питаме? ,,посола,, знае всичко .
    Рузвелт е написал БГ азбуката , но 50 г по ,,рано,, е написал Македонската.
  • 63 Асен Милев

    10 1 Отговор
    Българица, а не Кирилица !
    Глаголица е Кирилската писменост, Българицата (т.н.кирилица) е българска писменост.
    Азбуката е съставена( или по-скоро реформирана от старите ни букви) 30 години след смъртта на Кирил по политическа поръчка на българския цар Симеон и баща му цар Борис. Създадена е от българи, в България, по поръчка на българи - българските царе. Главната заслугата на българската ДЪРЖАВА, на бългрските ЦАРЕ е, че кирилицата е станала официална държавна писменост.
    Как се нарича арменската азбука - арменска, как се нарича грузинската азбука – грузинска, как се нарича латинската азбука - латинска, как се нарича еврейската азбука - еврейска, как се нарича гръцката азбука - гръцка, как се нарича българската азбука - кирилица !! ЗАЩО ?

    Няма „славянска“ азбука, правилният термин е „българска“. Българската писменост разпространяваме из славянските народи.
    Българицата (грешно наричана Кирилица) е българска държавна азбука.
    Названието Кирилица дадено от Св. Климент е заблуждавало хората, че това е азбуката на Св. Кирил.

    Коментиран от #86

  • 64 Асен Милев

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Петричката леля":

    Това е голяма излагация. Какво е нация ? - Нация (от лат. natio – племе, народ) е общност от хора, характеризираща се със съзнанието за еднаква историческа и културна принадлежност, живееща на обща територия, обединена от общ език и организирана в държава.

    България отговаря на това още преди 9 век и е най-старата държава в Европа. Вярно, някои хора репликират, че все пак преди България е имало Римска империя (и я няма), но България е първата национална държава в Европа и по чийто път, много по-късно, чак през ХV век, тръгват всички други европейски държави.
    По онова време не е имало определение за "нация", но това не значи, че не сме отговаряли на сегашният критерий.
  • 65 Я па тоя

    7 4 Отговор

    До коментар #60 от "Хаберий":

    Защо постоянно цитираш пантюркистките ТЕОРИИ ?
    Нали се разбрахме, че това са абсолютени и нескопосани тюркски фалшификати, сътворени в ново време (18-19 век) без да има за тях оригинали.

    Коментиран от #66

  • 66 Япатая

    6 6 Отговор

    До коментар #65 от "Я па тоя":

    Няма пантюркистки теории. Има истинска българска история. Престанете с тоя глобален шовинизъм. Фактологията не е теория. А нима едно църковно житие на Кирил е вярно?

    Коментиран от #67, #68

  • 67 Я па тоя

    8 3 Отговор

    До коментар #66 от "Япатая":

    Айде отново.

    Посочи ми "Фактологията" от която черпиш информация ???
  • 68 Я па тоя

    9 3 Отговор

    До коментар #66 от "Япатая":

    Житието Кирил е философско учение за размисъл, за онова време, никой не те кара да вярваш дали е вярно.За Кирил има достатъчно римски, гръцки, български и др. исторически летописи.

    Посочи ми "Фактологията" от която черпиш информация за твоите пантюркистки теории ???
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Един от многото

    2 2 Отговор
    Относно тия кои опонират коментар 7 няма смисъл, до такава степен му е промит мозъка че няма да ви разбере, същото правиха и с нас комунистите 45 години, и все още има много хора където им вярват .
  • 71 Хасан

    4 0 Отговор
    боико нашия саригуспудар.
  • 72 Оракула от Делфи

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Аз ще попитам авторката така!":

    Тази азбука е сЪздадена по времето на Вулфила преди 375 година сл. хр., специално за покръстване на Траките,
    Скитите и Хуните,
    които са всички ,Трако - Скитски племена, по онова време, гетите са най-добре подготвени и начетени
    но бесите първи получават библията преведена бесиска на същата тази азбука, което и Йорданес декларира!
    В "Сребърната Библия" , готи са объркани с гети, защото най- лесно е било за Йорданес да назове народ, който е
    най- образован и познат по онова време , от Скити-траки ,това са Гетите- скити от Скития Минор , днешна североизточна България , та чак до река Днестър и Кримския полуостров!
    Според мен , тази азбука ,която виждаме в Сребърната Библия ,която е писана 95% на кирилица,
    е ползвана от всички Трако- Скитски племена , включително и от Вестготи и Остроготи . по късно в
    Римската империята на Остроготите за около 250-300 години след като,
    Рим е превзет от т. н. готи от същия този трако-Скитки народ!

    Затова и братята Кирил и Методи не се отклоняват от тази вече отдавна , добре позната азбука
    на Българите по онова време!
    Не виждаме никъде протести относно "тази" бесиска азбука , което също говори за голяма приемственост
    и сред
    Българските царе!
    ПРОДЪЛЖАВАТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА НОВАТА БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ ,
    ПО ВРЕМЕТО НА СИМЕОН ВЕЛИКИ!
  • 73 Манго

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да.........":

    Те за това сега редките Охридски ла.... са благодарни
  • 74 Да де,

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    ама забравяш,че говорим а кирилица,а не за глаголица!
  • 75 Като глупаци...

    5 3 Отговор
    Все умни глави сте тук учили по комунистически режим на изкривената Българска история, от ватенките след 1944г . Кирил и Методий са създали глаголицата, след това техните ученици най вече Климент Охридски и княз Борис въвеждат азбука създадена за България и нейната територи и се казва ,,Българска азбука,, не славянска не каквато там тъпите руски и сръбски историци наричат като кирилица и славяница . Ма нашите продажни историци от университетите все още тъпчат главите на по коледния българи че е славянска азбука....
    Българска азбука измислена за България не за славянските прости племена..... Сменете изкривената от Кремъл българска история писана от руските власти и източници на фалшиви исторически данни вписани в учебници и книги през социялизма.
  • 76 1914

    11 1 Отговор
    Поредно дъно....всичко се подлага на съмнение и нов прочит...целта: да се изтрие от паметта та хората истината ,за създателите на азбуката...така е с Левски,Ботев и т.н..такова нещо неможе са се случи никога вГърция....тяхната история половината е невярна,но никога,никой историк или журналист не си позволи да я оспори....ние .........нямам думи
  • 77 Признават

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хммм":

    Македония със свой език и народност за да няма единна България . И да не може да се обединят българските територии.
  • 78 Българин

    5 0 Отговор
    Много интересни коментари прочетох но никъде не прочетох откога съществува глаголицата !? Братята написват ли я или я преписват ? Въпроси много , а отговори във Ватикана

    Коментиран от #79

  • 79 Асен Милев

    3 0 Отговор

    До коментар #78 от "Българин":

    Глаголицата в много стара , но трудна и неудобна.Има вече сравнения с различни азбуки и може да разберем, че протоглаголическа писменост с около тридесет и пет букви е съществувала през второто хилядолетие преди Христа, а самите корени се крият в далечната Медно-каменна епоха.
    Глаголицата е към семейството на линеарните писмености и показват , че има най-много прилики с Линеарен А и Линеарен Б.
    Гръцката, еврейската, коптската и самаританската азбука имат съвсем малко общи знаци с глаголицата..
  • 80 МЕТОДИ

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    КАДЕ ИСЧЕЗНАЛ ТОЈ НАРОД , СЕ ПРЕСЕЛИЛ НА МЕСЕЧИНАТА ?

    Коментиран от #83

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Първо казваш, че руснаците не били славяни, а сега пък, че те са измислили славянството, за да ни приобщят към тях?!?! Кое от двете? Избери си една измислица и си се придържай към нея.
  • 83 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "МЕТОДИ":

    Бил е изтребен от римляните. Малкото останали селяни са били асимилирани. Трябва ли да ти се обясняват елементарни неща?
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Бонго Бонго

    0 3 Отговор
    Големи лъжи.....ама големи...
    Борис как е заповядал на Кирил и Методий,които не са стъпвали в България с смс ли???? Какви ромеи като са от Моравия????? Днешна Чехия до Бохемия.
    И не е българска, а славянска. Лъжльо
  • 86 БРАВО N63 !

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Асен Милев":

    Така наречената "кирилица" е създадена от Българи за Българи.Това е държавна азбука на Първата Българска държава на юг от Дунава, за езика говорен от Българите, наречен от руслямистите церковнославянски, за да изличи Българите, да заличи и произхода им от т.н.Траки.При 50 000 могили в България, според блатните плъхове- русофанариоти, траките били молдовци и всякакви други, само не Българи. Най- големите крадци на история са данайците и апологетите им рАЗИАтските фанариоти.
  • 87 Умен но красив и с тротинетка

    2 2 Отговор
    Най нови изследователи с последни данни по евроатлантическа история ни разясниха, чеАзбукът на бг я е написАл свети дедо байгън. После кирчо, кокор, свинчи, мармота с лодката и тикваря са я ги викнали на Козяк да я препишат по пет пъти че да я научат и да могат да четат после инструкциите на губернатора. Матряла от благодарност утре ще се ваксинира в мозъка, а за по сигурно ще си смени и пола...
  • 88 Чобанов

    0 1 Отговор
    Много сте глупави, не ви чета помиите
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.