Отидете към основна версия

1 805 40

Край Киев откриха скелети от Средновековието с кофи на краката и пръстени около вратовете

  • скелети-
  • гробище-
  • масов гроб-
  • киев-
  • езичество-
  • християнство

Откритията датират от края на езическите вярвания в региона и преминаването към християнството, разясняват археолозите

Илюстративна снимка: Shutterstock

Археолози откриха човешки останки, церемониално заровени с кофи на краката и пръстени около вратовете им в гробище на 1000 години, гласят докладите от откритието. Зловещото откритие е направено в масов гроб, съдържащ над 107 скелета в това, за което се смята, че е било гробище от езическата епоха близо до Киев, Украйна.

Мистериозното място за погребение дава поглед към Средновековието, 1000-те години от европейската история между падането на Римската империя и началото на италианския Ренесанс.

Изследователите открили брадви, мечове, копия, бижута, гривни и останки от храна, като черупки от яйца и пилешки кости, заедно с костите на отдавна забравени хора.

Всеволод Ивакин и Вячеслав Баранов, двамата изследователи, ръководили разкопките, описват оръжията като типични за Киевска Рус – средновековна политическа федерация в днешна Беларус – и североизточна Европа.

Каменен олтар, открит на мястото, може да е бил използван за езически или раннохристиянски ритуали.

Ивакин и Баранов представиха откритията си на годишната среща на Археологическия институт на Америка в Чикаго в началото на януари, съобщи Live Science.

Изследователите казаха, че гробището е съдържало мъжки и женски скелети, но само женските са били украсени със сложни пръстени на врата, които „очевидно са били вид социален маркер.", обясниха археолозите.

Дървените кофи на краката, намерени в някои от мъжките гробове, които може да са били част от погребални ритуали, напомнят за пруска кремация от 11-ти век и померански и мазовски гробища за погребение на военни елитни служители, съобщава Independent.

Някои артефакти са подобни на тези, открити в Балтика, допълва Live Science. Владимир Велики, който приема християнството около 987 г. – управлява територии, които се простират именно до Балтика. Откритията говорят за религиозна промяна в украинската история и за разпространението на християнството в Източна Европа.

Баранов каза пред Business Insider, че находките датират от късната епоха на викингите - период, през който територията на Украйна е била въвлечена в общи северноевропейски процеси. Той каза, че констатациите „кореспондират добре с пан-европейските исторически процеси в Европа и още веднъж показват важността на изучаването на пан-европейската история като цяло и на европейските народи в общия контекст.“

Той добави, че природата на такава малка и затворена група е била рядкост за времето си.

По времето на използването на гробището, хората от района на Украйна са били в процес на обръщане към християнството, което е най-забележително документирано от кръщението на Владимир Велики, когато той се обръща от езическите си вярвания и приема християнството.

Археологическият проект в Украйна започва през 2017 г. Изследванията продължиха през 2022 г. и 2023 г. въпреки предизвикателствата, които войната постави. Баранов каза пред Business Insider, че няколко редовни членове на експедицията вече са загинали във военните действия, а други са заминали на фронта, след като са били мобилизирани. Намаляващият брой на участниците възпрепятства процеса на разкопките.

Продължаващото изследване е сътрудничество между няколко изследователски центъра, сред които Германската изследователска фондация и други организации, осигуряващи финансиране.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини