6 Септември, 2024 14:12 1 375 16

Олтари за кървави жертвоприношения бяха открити на Перперикон (ВИДЕО)

  • перперикон-
  • жертвоприношения-
  • жертвоприношение-
  • жертви-
  • олтар-
  • езичество

Екипът на проф. Овчаров е в разгара на една от най-мащабните археологически кампании на Перперикон

Олтари за кървави жертвоприношения бяха открити на Перперикон (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Поредно потвърждение за изключителното значение на скалния град Перперикон в древността излезе на бял свят при мащабната археологическа кампания, съобщиха от екипа на проф. Николай Овчаров, който провежда вече втори месец това лято разкопки на свещения връх в Родопите.

Както е известно, Перперикон е сред петте приоритетни археологически обекта, финансирани целево от държавата (в случая - с 500 000 лв.) за развитие на културно-историческия туризъм и икономиката в няколко области на България. Проучванията ще продължат още два месеца до началото на ноември и изненадите тепърва предстоят, посочи археологът пред журналисти на обекта. На терен работят около 60 души.

Откритите сега каменни олтари не са прецедент за Перперикон. Често ги наричат „шарапани“ от турската дума за „вино“.

„В миналото се смяташе, че всички те са били каменни преси, в които се е правело свещено вино в чест на тракийския бог Дионис. Това е сигурен факт и наистина прочутият винено-огнен обряд е извършван на Перперикон, където се е намирал главният олтар на този бог. Ще припомня, че там е било най-голямото светилище на Дионис, известно в целия цивилизован свят през античността“, споделя Николай Овчаров.

Но по думите му, наред с обредите с вино, на Перперикон са правени и кървави жертвоприношения.

„Най-големият специалист по римска археология у нас доц. д-р Здравко Димитров доказа, че в двореца светилище е имало храм на източния бог Митра, където в негова чест са принасяни в жертва бикове. Кървави жертви са принасяни и в храма на Тракийския конник, където край глинения олтар бяха намерени дупките за връзването на кози и овце“, припомня Овчаров.

Сега археолозите са попаднали на още два изсечени в скалите олтари, свързани с принасянето на жертви. Те представляват каменни басейни с отвори, от които е изтичала кръвта на убитото животно. Тя преминавала през цяла система от миниатюрни канали, за да бъде събрана в по-малки басейни. Олтарите са издялани много прецизно и са издигнати над скалния масив, за да бъдат видими отвсякъде. Според откритите находки те датират отпреди новата ера, но са използвани и в римския период на града. Учените смятат, че са направен още в края на Бронзовата и началото на Желязната епоха или преди 3500 години, ползвани са през целия езически период и са изоставен през Средновековието.

Проф. Овчаров направи демонстрация на единия от олтарите, който по думите му е бил за кървави жертвоприношения, обществен, на открито. „Тъй като олтарът, който откриваме в момента, е от Римската епоха, ние вече си служим и с данните от тази епоха и правим сравнителна реконструкция. Касае се за неголям басейн, в който се събират около 5-7 литра течност. В края на резервоара има отверстие, през което течността изтича и поема по няколко каналчета, откъдето отива до втори резервоар, от който течността също се оттича“, обясни проф. Овчаров, цитиран от БТА.

По думите на археолога най-вероятно това е бил олтар за подземните богове. Тогава хората не са били облечени в бяло, а в черно, а животните трябвало да са с черна козина. При екзекуцията главата следвало да е наведена надолу, за да се стича кръвта в специален басейн. Задължително е било животните да са здрави, както и самото животно да върви доброволно, а не да бъде теглено.

По думите на проф. Овчаров въпросният олтар е свързан с храмовете от 3-4-ти век, които се проучват в Южния квартал на Перперикон през последните години.

Знае се много малко за начина, по който са извършвани жертвоприношенията при траките. Много повече е известно за кървавите жертви при римляните, което е било един от главните им религиозни ритуали. Жреците подготвяли внимателно жертвените животни, обикновено по-дребни – кози, агнета или млади телета. Кулминацията идвала, когато жрецът убивал жертвата с брадва или жертвен чук, а гърлото прерязвал с жертвен нож. Кръвта събирали в чаши или малки басейни, смесвали я с вино и сол и я изливали върху и около олтара. Убитото животно поставяли на него, поливали го с вино и поръсвали с тамян. След това трупът бивал разрязван и вътрешностите – изваждани с дълги ножове, за да бъдат прегледани от гадателите.

Именно по такъв начин са извършвани кървавите жертвоприношения и на Перперикон, поне през римския период от съществуването му, твърди историкът. Археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров се надяват, че до края на сезона ще имат още интересна информация за уникалната Area Sacra – зоната с храмове, оформила се през вековете в Южния квартал на свещения град.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Само за кръв мислиш

    10 5 Отговор
    Върколак неден
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Овчаров

    11 3 Отговор
    Върколак неден
  • 5 Знам едни

    8 4 Отговор
    240 човека, които трябва да бъдат жертвани на този олтар...
  • 6 Колега

    10 3 Отговор
    Ех,Овчаров ,Овчаров...........
  • 7 Българчето от ДПС

    10 5 Отговор
    Доста съмнителна история е това ровене... май почти нищо не излиза освен фойерверки, но текат едни големи пари. Представям си ако всичко това беше инвестирано в Хераклеа Синтика...
  • 8 Госあ

    6 9 Отговор
    Няма лошо в това. Всички религиозни общности са го правели. като цяло това показва уважение към животното, а не като днешните кланници и лакомите консуматори. Между другото,в Китай темата за лабораторното месо не е табу както у европа и се правят анкети, допитвания и се разпространява информация основана на факти от масспектрометрите при сравнения с конвенционалното месо. Тази технология е залегнала и като един от пеиоритетите за следващата петилетка. Та, гледах наскоро световно проучване за нагласите на хората по света. Без изненада, Индия са на първо място по одобрение, което е един много добър сигнал. Приятно бях изненадан, че в САЩ също има висок процент на одобрение. Мнението на ганчо няма никакво значение. Тази технология ще бъде наложена на простолюдието, колкото и да не иска. А Николай Овчаров е пич.

    Коментиран от #10

  • 9 Васо

    12 8 Отговор
    И? Нас какво и бърка това? Пълна идиотщина. Да се гордеем с това ли, какво? Спиртосаният псевдо Индиана Джоунс се рови в пръстта и пилее народна пара. Няма линейки за децата, но пари за алк!оохолиците Овчаров и Пимпирев винаги ще се намерят. Живот, майка... Ровиш в пръстта,службица лека, медена, няма норма, законен иманяр си, ако намериш някой накит или монета- хоп в джеба н панталона...така е. Кой как я нареди.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зелен Чорап-Радев

    8 1 Отговор
    Открили са дрънки..
  • 12 УдоМача

    8 2 Отговор
    Има и далеч по-съвременни такива олтари за жертвоприношения - Кулите "близнаци", Украйна, Газа и куп други...

    Коментиран от #13

  • 13 МуДача

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "УдоМача":

    ей тука ше те реzна
  • 14 Пелага

    1 0 Отговор
    Там са си цепели ауспусите с рог от бик. Такава била модата тогава. После пердашели кози и овци.
  • 15 7544

    0 0 Отговор
    Толкова хиляди години история има там, тези пак се заинатили за някакъв римски олтар да говорят. Случайно ли става така на всеки обект? Или за римската тематика вървят най-добри финанси?
  • 16 Сега Олтара.......

    0 0 Отговор
    Сега Олтара....... МАЙ Е Народното Събрание!