Отидете към основна версия

1 814 16

"Вулгарно" модно шоу в Британския музей край шедьоври от Партенона вбеси Гърция ВИДЕО

  • британски музей-
  • модно ревю-
  • партенон

Музеят показа нулево уважение, заяви гръцкият културен министър

Модно ревю в Британския музей в Лондон на фона на съхраняваните там мраморни скулптури на атинския храм Партенон оскърбява тези шедьоври на древногръцкия скулптор и архитект Фидий, живял преди 2,5 хиляди години. Това се казва в изявление на гръцкия министър на културата Лина Мендони, предаде ТАСС.

„Като организира модно ревю в залите, където са изложени скулптурите на Партенона - главният храм на атинския Акропол - Британският музей отново демонстрира нулевото си уважение към шедьоврите на Фидий. Ръководителите на Британския музей вулгаризират и обиждат не само паметника, но и общочовешките ценности, които той предава“, подчерта Мендони.

Според шефа на Министерството на културата условията за експониране и съхранение на скулптури в галерия Duveen на Британския музей непрекъснато се влошават. „Дойде времето скулптурните шедьоври, които са били откраднати и поругавани, да блеснат отново в Атина“, каза Мендони.

Още през 2021 г. тя беше възмутена от условията на съхранение на мраморните скулптури на Партенона в Британския музей, като ги нарече обидни и застрашаващи безопасността им. След това Мендони коментира снимки, публикувани от The Art Newspaper Гърция на залата, където се съхраняват скулптурите на Партенона. Според изданието проливните дъждове, които удариха Лондон в края на юли същата година, довели до наводнение на помещенията на Британския музей, където се намира изложбата на скулптури на Партенона. След това цялата изложба беше затворена за седем месеца поради блокирането и ремонтните дейности.

В миналото Атина многократно е изтъквала лошото състояние на помещенията на Британския музей, където се съхраняват ценности, взети от Гърция. През 2018 г. гръцки канали показаха изображения на капеща вода в галерията със скулптури, които са били взети от Партенона от лорд Елгин в началото на 19 век.

Бившият английски посланик в Османската империя, лорд Елгин (1766-1841), който получава разрешение от турците, управлявали Гърция през 19 век, да вземе „някои фрагменти от камъни с надписи и фигури“ от Акропола през 1802 г., изпраща в Англия 12 скулптури, плочи с орнаменти и някои други фрагменти от фронтоните на Партенона. Така почти половината от всички мраморни декорации на Партенона се озовават в Лондон.

Гърция се стреми към връщането на скулптурите в страната от десетилетия, наричайки ги неразделна част от националното наследство и поставяйки под въпрос законността на действията на посланика и автентичността на разрешението, което е получил от османския султан . Лондон последователно отхвърля исканията на Атина, позовавайки се на факта, че действията на лорд Елгин са законни за онова време, а самите статуи и релефи са в пълна безопасност в Британския музей и са отворени за всички безплатно.

След като новият музей на Акропола беше открит през 2009 г., гръцките власти казаха, че това е огромно музейно пространство с обща площ от 20 хиляди квадратни метра и ще позволи всички скулптури на Партенона, които са оцелели до днес, да бъдат изложени заедно, като напълно гарантира тяхната безопасност.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини