Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 12:28 1 799 16

"Вулгарно" модно шоу в Британския музей край шедьоври от Партенона вбеси Гърция ВИДЕО

  • британски музей-
  • модно ревю-
  • партенон

Музеят показа нулево уважение, заяви гръцкият културен министър

Модно ревю в Британския музей в Лондон на фона на съхраняваните там мраморни скулптури на атинския храм Партенон оскърбява тези шедьоври на древногръцкия скулптор и архитект Фидий, живял преди 2,5 хиляди години. Това се казва в изявление на гръцкия министър на културата Лина Мендони, предаде ТАСС.

„Като организира модно ревю в залите, където са изложени скулптурите на Партенона - главният храм на атинския Акропол - Британският музей отново демонстрира нулевото си уважение към шедьоврите на Фидий. Ръководителите на Британския музей вулгаризират и обиждат не само паметника, но и общочовешките ценности, които той предава“, подчерта Мендони.

Според шефа на Министерството на културата условията за експониране и съхранение на скулптури в галерия Duveen на Британския музей непрекъснато се влошават. „Дойде времето скулптурните шедьоври, които са били откраднати и поругавани, да блеснат отново в Атина“, каза Мендони.

Още през 2021 г. тя беше възмутена от условията на съхранение на мраморните скулптури на Партенона в Британския музей, като ги нарече обидни и застрашаващи безопасността им. След това Мендони коментира снимки, публикувани от The Art Newspaper Гърция на залата, където се съхраняват скулптурите на Партенона. Според изданието проливните дъждове, които удариха Лондон в края на юли същата година, довели до наводнение на помещенията на Британския музей, където се намира изложбата на скулптури на Партенона. След това цялата изложба беше затворена за седем месеца поради блокирането и ремонтните дейности.

В миналото Атина многократно е изтъквала лошото състояние на помещенията на Британския музей, където се съхраняват ценности, взети от Гърция. През 2018 г. гръцки канали показаха изображения на капеща вода в галерията със скулптури, които са били взети от Партенона от лорд Елгин в началото на 19 век.

Бившият английски посланик в Османската империя, лорд Елгин (1766-1841), който получава разрешение от турците, управлявали Гърция през 19 век, да вземе „някои фрагменти от камъни с надписи и фигури“ от Акропола през 1802 г., изпраща в Англия 12 скулптури, плочи с орнаменти и някои други фрагменти от фронтоните на Партенона. Така почти половината от всички мраморни декорации на Партенона се озовават в Лондон.

Гърция се стреми към връщането на скулптурите в страната от десетилетия, наричайки ги неразделна част от националното наследство и поставяйки под въпрос законността на действията на посланика и автентичността на разрешението, което е получил от османския султан . Лондон последователно отхвърля исканията на Атина, позовавайки се на факта, че действията на лорд Елгин са законни за онова време, а самите статуи и релефи са в пълна безопасност в Британския музей и са отворени за всички безплатно.

След като новият музей на Акропола беше открит през 2009 г., гръцките власти казаха, че това е огромно музейно пространство с обща площ от 20 хиляди квадратни метра и ще позволи всички скулптури на Партенона, които са оцелели до днес, да бъдат изложени заедно, като напълно гарантира тяхната безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    19 3 Отговор
    Аре, аре важното е, че гръцките амбриажи от вчера са щастливи.
  • 2 вижда се

    20 5 Отговор
    ИнгиЛИЗИТЕ са бича на света !!
  • 3 Пак за политиката

    9 3 Отговор
    Да "блеснат" в Атина?

    Къде бе, в СМОГА обхващащ целия град нонстоп или на масите на гръцките таверни?

    Модно ревю било "обида"?

    Кое му е "обидното" и двете са вид изкуство, и двете са свързани с ИДЕИ на съвеременността си.
  • 4 Механик

    22 4 Отговор
    А еднополовите бракове не ги ли смущават?
  • 5 Тъй де!

    11 4 Отговор
    Ако модното ревю беше афиширано,че е за лгбти,гърците щяха да ги похвалят,а туй ревю като за облекла за северния полюс
  • 6 Че кво му е вулгарното?

    8 6 Отговор
    Дори рамената не са си разголили,ааа...сетих се ,гърците протестират щото не им се вижда анла
  • 7 Дудов

    6 3 Отговор
    И едните и другите не са ми любимци

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нагло-саксите и крава-рите

    10 2 Отговор
    трябва да върнат всички артефакти на колониите и да им платят репарации за многовековните грабежи!

    Коментиран от #11

  • 10 Само питам

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дудов":

    А кога гърците ще върнат всичко окрадено от нашите земи по турско време?Манастирите им са пълни с наши реликви.Само,че нашите управници това не ги интересува.По важен е Ленгена и мулти-култито да дойде в България
  • 11 Защо цензурира горното, ве

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нагло-саксите и крава-рите":

    Шуменски ПУЦаджия - еднокнижник???
  • 12 Бендида

    10 2 Отговор
    Чак пък вулгарно, видяли са гърците, що е то вулгарно. За сравнение, да изгледат музикалния, рапърски клип, който беше заснет с разгологъзени моми в нашата съдебна палата и тогава да умуваме върху визуализация на думата вулгарно.
  • 13 Хасковски каунь

    10 2 Отговор
    Посетих Британския музей като една от задачите ми бе да видя Четвероевангелието на цар Иван Александър в Библиотеката. Поне 2 часа го търсих, ама таратанци... То било някъде в склада на библиатеката. Та така с тези КРАДЦИ англичаните.
    Защо не направят искане, като гърците, за връщането му,където тук ще е изложено за показ ?
  • 14 Факт

    3 5 Отговор
    Статуите са били купени от британец.Кво реват гърците ? Сега като си продават островите,некой ден пак ще квакат.
  • 15 Соваж бейби

    2 4 Отговор
    Не е вулгарно ами грозни облекла на още по смотан фон ,много герзни чехли ли е пантофи ? направо с джапанки и чорапи да ги бяха пуснали като рапера Джуль от Марсей вкара голяма мода няколко години в гетата !Гърчулята кой им е казал че са нещо велико и интересно най вече тези грозни камънаци на нищо не приличат?!Първо не е Гърция а Византия/Рим епохи които са откраднали и малко изменили неща на други народи,а самата Гърция е по голям тюрлю гювеч хибрид и от нашите македонци .
  • 16 съсед

    2 1 Отговор
    Защо съседите, както и ние, да не си приберем нашите ценности от англосаксонците, те са си наши!!!