Last news in Fakti

27 Август, 2023 12:22 1 270 7

Директорът на Британския музей подаде оставка заради кражба на артефакти

  • британски музей-
  • оставка-
  • кражба-
  • артефакти-
  • великобритания

Mузеят си е върнал някои от 2000-те откраднати артефакти

Директорът на Британския музей подаде оставка заради кражба на артефакти - 1
Снимка: Shutterstock

Директорът на Британския музей заяви, че се оттегля от поста си с незабавен ефект, след като призна, че е допуснал пропуски в разследването на
кражба на предмети от колекцията му, съобщи Ройтерс.

Хартвиг Фишер, който имаше още една година до края на договора си, каза, че отговорността за пропуските "в крайна сметка трябва да се поеме от него".

"През последните няколко дни прегледах подробно събитията около кражбите от Британския музей и разследването", се казва в изявлението му. "Очевидно е, че Британският музей не е реагирал, както би трябвало".

Британският музей, който е един от най-посещаваните в света, съобщи миналата седмица, че човек от персонала е бил уволнен, след като е установена липса и лошо състояние на предмети, сред които златни бижута и скъпоценни камъни, датиращи от XV в.пр.н.е. до XIX в.

Бившият министър на финансите Джордж Озбърн каза , че някои от около 2000-те артефакта, откраднати от Британския музей, вече са намерени, съобщи ДПА, предава БТА.

Джордж Озбърн е председател на Попечителския съвет на музея. Той каза по радио 4 на Би Би Си, че "груповото мислене" може да е попречило на ръководството на институцията да повярва, че съкровищата са били откраднати.

Заподозреният в участие неназован служител е уволнен и музеят съобщи, че предприема правни действия, а вече тече полицейско разследване.

"Започнахме да възстановяваме някои от откраднатите предмети, което е положителна страна на един тъмен облак", каза Озбърн.

Британският музей работи с Регистъра на изчезналите произведения на изкуството и с членове на антикварната общност, които помагат за връщането на някои от липсващите предмети, каза той, като добави, че е засилена охраната на музейните хранилища.

Откраднатите артефакти са "малки бижута, скъпоценни камъни, парчета злато, които не са били изложени пред публика".

Музеят не разполага с пълен каталог на всичко в колекцията си, събирана в продължение на няколкостотин години.

"Някой, който знае какво не е регистрирано, има голямо предимство при взимането на някои от тези предмети", каза Джордж Озбърн. "Ясният резултат от случилото се е, че Британският музей трябва да ускори процеса, който вече е в ход, за създаване на пълен регистър на предметите в нашата колекция. Със сигурност това накърни репутацията на Британския музей", добави Джордж Озбърн.

Независима проверка проучва "как се е случило така, че музеят е пропуснал някои от сигналите, които е можело да бъдат засечени", не на последно място, когато музеят е бил предупреден от търговец на антики за предмети, продавани в eBay през 2021 г.

Артефактите са изнесени от Британския музей преди 2023 г. и през "значителен" период от време.

Полицията потвърди в четвъртък, че е разпитвала мъж във връзка с кражбите. Арести не са извършвани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    3 1 Отговор
    Най големите крадци ревът че са ги окрали, в този британски музей имали нещо братанско
  • 3 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    Почти всичко е крзадено в този музей
  • 4 Българка

    2 0 Отговор
    А за изчезнали експонати от конфискуваната от спецпрокуратурата колекция на Васил Божков кога ще има разследвани и наказани? Нещо по въпроса?

    Коментиран от #7

  • 5 въпросче

    0 0 Отговор
    Да не би случайно да са откраднали мумията на някой фараон?
  • 6 Кую

    1 0 Отговор
    Кражба на крадено. Не се брои.
  • 7 Кую

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Нищо. Този е национален герой.