Отидете към основна версия

884 0

Днес музеят „Земята и хората“ отбелязва своя най-важен празник – Денят на дарителя

  • национален музей-
  • земята и хората-
  • празник-
  • денят на дарителя

Музеят e храм на дарителството, сътворение на щедростта и родолюбието

На 19 юни Национален музей „Земята и хората“ в София празнува своя най-важен празник - Денят на дарителя. Отбелязването на този ден е посветено на откриването на музея през 1987 г., което става възможно благодарение на значителното дарение от Илия Делев, български емигрант, който през 1985 г. предоставил на Фонд „13 века България“ своята уникална колекция от гигантски кристали. Делев настоял тя да бъде „неделима и експонирана на подходящо място в България, което отговаря на нейната научна и културна стойност“.

Музеят е установен в сградата на бившия Софийски Арсенал - паметник на културата, построен през 19 век, който благодарение на своето ново предназначение е спасен от разрушаване. През годините колекцията от гигантски кристали на Делев е обогатена с още множество ценни експонати, представляващи минерали от четири континента. Музеят разполага с много научни колекции, дарени от български учени, колекционери, интелектуалци, минно-добивни предприятия и различни организации.

Съществуването и развитието на Националния музей „Земята и хората“ се дължи на дарителството, което е основна движеща сила зад разширяването и обогатяването на експозициите и научните му колекции. Музеят не само съхранява и популяризира минералното богатство на България и света, но и участва активно в издирването, придобиването, изучаването и опазването на минералите като част от националното природно наследство. Също така осигурява методическа и друга помощ на музеите от националната музейна мрежа.

До декември 2017 г., 77% от образците в основния фонд на музея са придобити чрез дарения от 959 български и чуждестранни дарители, доказвайки значимостта на музея като храм на дарителството и символ на щедростта и родолюбието. Националният музей „Земята и хората“ се е превърнал във важен културен и научен институт с национално значение, благодарение на подкрепата и даренията на множество български и международни дарители.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини