Отидете към основна версия

1 577 2

Откриха бронзова статуя, смятана за изгубена, при експедиция до останките от "Титаник" (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • статуя-
  • бронзова статуя-
  • експедиция-
  • титаник-
  • останки-
  • даяна-
  • океан

Статуята "Диана Версайска" е видяна за последен път през 1986 г.

Снимка: Shutterstock

Бронзова статуя, невиждана от десетилетия и за която имаше опасения, че е изгубена завинаги, е сред откритията при нова експедиция до останките от потъналия кораб "Титаник", предаде Асошиейтед прес.

Артефактът е намерен от експерти на компанията RMS Titanic Inc., която има ексклузивни права за достъп до предмети от легендарния плавателен съд, намиращ се на дъното на Атлантическия океан. Това е първата мисия до останките от 2010 г. насам.

Компанията публикува снимки, направени по време на експедицията. Те показват мястото и останките от корабокрушението от 1912 г., предава БТА.

Мисията до отдалеченото кътче на Атлантически океан, където е потънал "Титаник", е осъществена в момент, когато бреговата охрана на САЩ разследва инцидента от юни 2023 г. на батискафа "Титан" - експериментален подводен апарат, собственост на друга компания. Тогава загинаха всички петима души на борда, включително Пол-Анри Наржоле, който беше директор на подводните изследвания в RMS Titanic, припомня Асошиейтед прес.

Преди началото на експедицията компанията заяви, че има особено важна мисия след смъртта на Наржоле.

Резултатите от разследването на бреговата охрана ще бъдат публично представени по-късно този месец, припомня Асошиейтед прес.

Семейството на Пол-Анри Наржоле заведе дело срещу оператора на батискафа "Титан" - OceanGate, чиято дейност беше преустановена след трагичния инцидент. От OceanGate не са коментирали публично иска, който е подаден в съда на щата Вашингтон, отбелязва Асошиейтед прес.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини