Отидете към основна версия

820 0

Посланикът на Франция за ордена на Диана Добрева: Тя е мост между културите ни

  • диана добрева-
  • театър-
  • режисьор-
  • рицар на изкуствата

Режисьорката Диана Добрева беше обявена за „Рицар на изкуствата и литературата“ на Франция

Снимка: БГНЕС/Архив

"Диана Добрева е истински посланик и дори мога да кажа мост между българската и френската култура, но в същото време и между всички култури по света, защото нейната работа се изразява в това да ни представи най-добрата интерпретация на най-значимите пиеси на най-известните автори. Нейните постановки винаги се радват на голям успех, а съвременният им прочит ги прави незабравими. Благодарение на нея български творби са представяни във Франция, а френски творби - в България", заяви Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България, цитиран от БНТ.

Отличието, което се присъжда от Министерството на културата на Франция, ѝ беше връчено на церемония в резиденцията на френското посолството у нас. Диана Добрева получи ордена за приноса ѝ към театралното изкуство. На церемонията беше припомнен творческият път на режисьорката, който е свързан и с образованието, което тя получава в Сорбоната, а френският посланик я определи като посланик на културата по света.

"Приемам отличието с голяма отговорност спрямо това, което въобще предстои в моя професионален път. Моята съдба от малка е свързана с Франция, аз съм много повлияна от френската култура - изучавала съм френска филология и "История на изкуствата" в Сорбоната преди да започна своята работа в театъра. Много сме гостували с постановки във Франция и на фестивали. Надявам се този обмен между българския и френския театър, в които и аз съм участвала да продължи с още по-голяма сила, особено след това отличие", заяви Диана Добрева, режисьор.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини