Отидете към основна версия

19 207 21

Бивша "Мис Турция" влиза в затвора за обида на Ердоган?

  • мис турция-
  • ердоган-
  • затвора-
  • обида-
  • бивша-
  • инстаграм-
  • мерве буюксарач

Красавицата качила в Инстаграм пародийна поема, която прокуратурата смята за оскърбление по адрес на държавния глава

Бивша носителка на титлата „Мис Турция“ е заплашена да лежи до 2 години зад решетките за статус в социалните мрежи, който прокуратурата в страната е приела за критика към президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АП, позовавайки се на одвоката на манекенката.

Защитникът Емре Телчи разкри, че прокуратурата на Истанбул настоява за привличането на модела Мерве Буюксарач към наказателна отговорност за оскърбление на длъжностно лице. Съдът ще трябва да реши по-нататъшната съдба на това дело.

През януари Мерве Буюксарач, която през 2006 г. бе коронясана като най-красива туркиня, получи съдебна призовка, за да даде обяснения по повод на своя пост в Инстаграм. Според прокуратурата, "Поема за Вожда", публикувана от Буюксарач, е пародия на националния химн на Турция и съдържа обиди по адрес на президента Ердоган, уточнява NEWSru Israel.

Тогава миската е обяснила, че не е автор на пародийния текст и го е качила, само защото й се е сторил смешен. „Не съм си и помисляла да обиждам държавния глава“, коментира  Буюксарач, отбелязвайки, че е изтрила поста веднага след като са я предупредили за възможните последствия.

В последните години в Турция свободата на словото бива ограничавана все повече, засилва се и държавният отпор срещу социалните медии, изтъква агенцията. На съдебно преследване са били подложени стотици участници в антиправителствените демонстрации. Очевидно организираният от властта и службите глобален „Биг Брадър“ съвсем не се изчерпва с разкритията на Едуард Сноудън за американската система за следене.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини