Отидете към основна версия

1 805 1

Глинка Комитов е новият управител на НЗОК

  • глинка комитов-
  • новият-
  • управител-
  • нзок

БСП гласува против, а ДПС се въздържа

Снимка: БТА

Парламентът избра д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/.
Факти.бг прогнозира първа, че Комитов ще бъде новият председател на Касата.

Единствено БСП и един депутат на „Атака" гласуваха против, а ДПС се „въздържаха" за избора му.
Комитов бе единствен кандидат за поста и номинация на ГЕРБ.

По време на обсъждането на кандидатурата му присъства и здравният министър д-р Петър Москов, който защити номинацията му.

Москов определи д-р Комитов като "разумен", "добър", "квалифициран", но суров човек. Според здравният министър мястото на такива хора е точно в управлението на нашите пари в полза на пациентите. Ако някой от нас беше чел и половината от книгите, които е написал д-р Комитов, дебатът щеше да е на друго ниво, допълни Москов.

Преди избора д-р Глинка Комитов заяви, че мисията на Касата ще бъде да управлява и изразходва публичните средства по прозрачен за гражданите начин. По думите му информацията за това къде отиват парите ще има в интернет страницата на НЗОК. Основен приоритет в работата на Касата ще е контролът, каза д-р Комитов. Той допълни, че стриктно ще следи две направления - разходите и качеството. Стратегическата цел е НЗОК да е основно средство за подобряването на здравните показатели, отбеляза той. НЗОК стриктно ще изпълнява българското и европейското законодателство, каза още д-р Комитов.

Глинка Комитов бе зам.-директор на НЗОК между 2002 и 2010 г., а след това до 2013 г. беше управител на Столичната здравноосигурителна каса.

Мандатът на настоящият управител д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари, но беше удължен от парламента, защото се оказа, че има проблем с разплащането към болниците и не могат се взимат легитимни решения.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини