Отидете към основна версия

1 634 3

Данък "вредни храни" ще предпази българските деца

  • борисов-
  • вредни храни-
  • предпази-
  • българските-
  • деца

Борисов подкрепя данъка за вредни храни

Премиерът Бойко Борисов обяви, че напълно подкрепя идеята за въвеждане на т.нар. данък "вредни храни". „Целта на занятието е това, с което българчетата и българите се хранят и пият, да е абсолютно безвредно”, заяви той по време на откриването на циклотронен комплекс в Александровска болница на която присъства и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Само с Данъка за обществено здраве ще бъдат предпазени българските деца от редица заболявания, предизвикани от прекомерното количество сол, захар кофеин и трансмазнини, каза премиерът. Борисов и Москов се опитаха да убедят медиите, че родителите няма да дават повече дневни пари на децата си за училище, а пък процент от новия данък ще отива към делегираните бюджети на училищата за храна в училищните столове.

„И затова решихме и министър Москов като водещ и с министъра на спорта да направят така, че да тръгнем от причината, за да имаме такава висока заболеваемост. Има пълната ми подкрепа. Гледат го много внимателно. Целта не е от данъци да събираме пари. Ние неслучайно имаме най-ниските данъци в ЕС. Най-добре и най-щастлив ще е министърът, както и аз, да имаме нула процента събираемост от този данък. Българчетата и българите да се хранят и пият абсолютно безвредно, това е целта, обясни той.

По думите на Москов, голям процент от приходите от този данък ще отиде за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище.

Борисов вметна, че към 10 часа днес е имало над 100 задържани за трафик на хора и купуване на гласове:

„Под ръководството на прокуратурата МВР прибира по сигнали и предварителни разработки всичко, което имаше по трафикантите на хора и по всички сигнали за закупуване на гласове. Над 100 души имаше задържани към 10 часа“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини