Отидете към основна версия

3 526 0

Откриха Зеландия - континент, спотаен край бреговете на Австралия

  • зеландия-
  • континент-
  • учени-
  • откритие-
  • под вода-
  • тихия океан

Около 94% от територията на Зеландия се намира под повърхността на Тихия океан

Геолози твърдят, че са открили нов континент на изток от Австралия: Зеландия. С територия от 4,9 милиона квадратни километра, 94% от които се намират под водата, Зеландия би бил най-малкият континент в света, пише британското издание "Телеграф".

Групата от 11 учени, която стои зад твърдението, представи своите констатации в статия озаглавена: "Зеландия: Скритият континент", която беше публикувана в списанието на Американското геологическо дружество. По този начин те поставиха пред света случая на Зеландия, надявайки се, че тя би могла да бъде призната за осмия континент.

Според тяхното изследване, въпреки че е почти изцяло под повърхността на Тихия океан, огромната земна маса притежава всички 4 компонента, необходими за признаването ѝ за континент.

От нея, над повърхността на водата се издига само познатата ни Нова Зеландия, която до този момент бе смятана за остров.

"Това не беше внезапно откритие, а постепенно осъзнато разкритие", пишат учените.

Терминът „Зеландия“ е въведен през 1995 г., когато се е смятало, че този земен масив притежава три от четирите компонента, необходими за получаване на статут на континент. Едно скорошно откритие, направено с помощта на сателитна технология и гравитационни карти на морското дъно, разкри, че Зеландия е голяма единна зона, която отговаря на всичките четири изисквания.

Ако Зеландия получи статут на континент, това би имало най-разнообразни политически и икономически последици. Признанието на този скрит континент ще отговори на въпроса за ясното дефиниране на териториите, което принадлежи към Нова Зеландия и Австралия, поставяйки в светлината на прожекторите офшорните добиви в района.

Проучване на изследователския институт GNS Science в Нова Зеландия преди години разкри, че под територията на този нов континент може да има изкопаеми горива на стойност десетки милиарди долари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини