Отидете към основна версия

2 882 0

Ягодите - войни в борбата срещу рака на гърдата

  • ягоди-
  • рак на гърдата-
  • рак-
  • лечение-
  • превенция-
  • учени-
  • изследване-
  • лабораторни мишки-
  • ракови клетки

Те са сочни и вкусни, изключително полезни и може би са ключът към лечението на болестта

Снимка shutterstock

Ягодите може да се окажат ключът към успешното лечение на рака на гърдата. Това показва ново изследване, проведено съвместно от европейски и латиноамерикански учени.

Според резултатите, публикувани в сп. "Scientific Reports", екстрактът от ягоди може да потисне разпространението на ракови клетки.

Изследователите от политехническия университет на Марке в Италия тествали екстракт от плодовете върху растящи ракови клетки в лабораторни условия и в женски мишки с тумори от рак на гърдата.

След пет седмична ягодова диета, се проявило и смайващото положително действие на ягодите. При нито една от мишките не се наблюдавали признаци за прогресиращо разпространение на рака, а туморите се били свили.

Изследвания от миналото показват, че консумирането на 500 г. ягоди на ден (между 10 и 15 ягоди) влияе положително върху човешкия организъм, като заздравява артериите и намалява нивата на холестерола. Освен това този плод е чудесен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.

"За пръв път показахме, че екстрактът от ягоди, богат на фенолни съединения, инхибира пролиферацията на клетки от рак на гърдата в ин витро и ин виво модели", казва Маурицио Батино, съавтор на доклада и директор на изследователската катедра в Политехническия университет на Марке и в Европейския атлантически университет в Испанския град Сантандер.

При ин витро модела (ракови клетки, отглеждани в епруветка), клетките от силно агресивната, инвазивна туморна клетъчна линия А17 били третирани с различни концентрации (между 0,5 и 5 mg / ml) екстракт от сорта ягоди "Алба", за периоди от 24, 48 и 72 часа. Резултатите показали, че тази терапия намалява клетъчната жизнеспособност (в зависимост от дозата и времето), блокира цикъла на клетъчно деление и инхибира миграцията на раковите клетки.

Мишките пък получавали концентрат, съставляващ 15% от храната им, равняващ се на половин килограм ягоди при хората. След 5 седмици учените видели смайващи резултати. Екстрактът от ягода бил попречил на разпространението на раковите клетки в съседната здрава тъкан. "Открихме също и значително намаляване на теглото и обема на туморите", подчертава Батино.

Въпреки положителните резултати от изследването, в което участват и изследователи от Университета на Северна и Южна Америка (Еквадор) и Международния иберо-американския университет (Мексико), изследователите подчертават, че ефектът може да не е същият при хора, както се е случвало при други изследвания върху животни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини