Ягодите може да се окажат ключът към успешното лечение на рака на гърдата. Това показва ново изследване, проведено съвместно от европейски и латиноамерикански учени.
Според резултатите, публикувани в сп. "Scientific Reports", екстрактът от ягоди може да потисне разпространението на ракови клетки.
Изследователите от политехническия университет на Марке в Италия тествали екстракт от плодовете върху растящи ракови клетки в лабораторни условия и в женски мишки с тумори от рак на гърдата.
След пет седмична ягодова диета, се проявило и смайващото положително действие на ягодите. При нито една от мишките не се наблюдавали признаци за прогресиращо разпространение на рака, а туморите се били свили.
Изследвания от миналото показват, че консумирането на 500 г. ягоди на ден (между 10 и 15 ягоди) влияе положително върху човешкия организъм, като заздравява артериите и намалява нивата на холестерола. Освен това този плод е чудесен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.
"За пръв път показахме, че екстрактът от ягоди, богат на фенолни съединения, инхибира пролиферацията на клетки от рак на гърдата в ин витро и ин виво модели", казва Маурицио Батино, съавтор на доклада и директор на изследователската катедра в Политехническия университет на Марке и в Европейския атлантически университет в Испанския град Сантандер.
При ин витро модела (ракови клетки, отглеждани в епруветка), клетките от силно агресивната, инвазивна туморна клетъчна линия А17 били третирани с различни концентрации (между 0,5 и 5 mg / ml) екстракт от сорта ягоди "Алба", за периоди от 24, 48 и 72 часа. Резултатите показали, че тази терапия намалява клетъчната жизнеспособност (в зависимост от дозата и времето), блокира цикъла на клетъчно деление и инхибира миграцията на раковите клетки.
Мишките пък получавали концентрат, съставляващ 15% от храната им, равняващ се на половин килограм ягоди при хората. След 5 седмици учените видели смайващи резултати. Екстрактът от ягода бил попречил на разпространението на раковите клетки в съседната здрава тъкан. "Открихме също и значително намаляване на теглото и обема на туморите", подчертава Батино.
Въпреки положителните резултати от изследването, в което участват и изследователи от Университета на Северна и Южна Америка (Еквадор) и Международния иберо-американския университет (Мексико), изследователите подчертават, че ефектът може да не е същият при хора, както се е случвало при други изследвания върху животни.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА