Last news in Fakti

20 Април, 2017 19:38 2 875 0

Ягодите - войни в борбата срещу рака на гърдата

  • ягоди-
  • рак на гърдата-
  • рак-
  • лечение-
  • превенция-
  • учени-
  • изследване-
  • лабораторни мишки-
  • ракови клетки

Те са сочни и вкусни, изключително полезни и може би са ключът към лечението на болестта

Ягодите - войни в борбата срещу рака на гърдата - 1
Снимка shutterstock

Ягодите може да се окажат ключът към успешното лечение на рака на гърдата. Това показва ново изследване, проведено съвместно от европейски и латиноамерикански учени.

Според резултатите, публикувани в сп. "Scientific Reports", екстрактът от ягоди може да потисне разпространението на ракови клетки.

Изследователите от политехническия университет на Марке в Италия тествали екстракт от плодовете върху растящи ракови клетки в лабораторни условия и в женски мишки с тумори от рак на гърдата.

След пет седмична ягодова диета, се проявило и смайващото положително действие на ягодите. При нито една от мишките не се наблюдавали признаци за прогресиращо разпространение на рака, а туморите се били свили.

Изследвания от миналото показват, че консумирането на 500 г. ягоди на ден (между 10 и 15 ягоди) влияе положително върху човешкия организъм, като заздравява артериите и намалява нивата на холестерола. Освен това този плод е чудесен антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.

"За пръв път показахме, че екстрактът от ягоди, богат на фенолни съединения, инхибира пролиферацията на клетки от рак на гърдата в ин витро и ин виво модели", казва Маурицио Батино, съавтор на доклада и директор на изследователската катедра в Политехническия университет на Марке и в Европейския атлантически университет в Испанския град Сантандер.

При ин витро модела (ракови клетки, отглеждани в епруветка), клетките от силно агресивната, инвазивна туморна клетъчна линия А17 били третирани с различни концентрации (между 0,5 и 5 mg / ml) екстракт от сорта ягоди "Алба", за периоди от 24, 48 и 72 часа. Резултатите показали, че тази терапия намалява клетъчната жизнеспособност (в зависимост от дозата и времето), блокира цикъла на клетъчно деление и инхибира миграцията на раковите клетки.

Мишките пък получавали концентрат, съставляващ 15% от храната им, равняващ се на половин килограм ягоди при хората. След 5 седмици учените видели смайващи резултати. Екстрактът от ягода бил попречил на разпространението на раковите клетки в съседната здрава тъкан. "Открихме също и значително намаляване на теглото и обема на туморите", подчертава Батино.

Въпреки положителните резултати от изследването, в което участват и изследователи от Университета на Северна и Южна Америка (Еквадор) и Международния иберо-американския университет (Мексико), изследователите подчертават, че ефектът може да не е същият при хора, както се е случвало при други изследвания върху животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА