Отидете към основна версия

2 140 0

Шоколадът ни пази от сърдечно заболяване

  • шоколад-
  • консумация-
  • ползи-
  • сърдечносъдово заболяване-
  • камерна фибрилация-
  • мерцателна аритмия

Учени установиха, че умереният прием на шоколад нможе да намали с 20% рискът от камерна фибрилация

Снимки: shutterstock

Все по-често се появяват научни доказателства за ползите от шоколада, но сега, едно ново проучване установява, че той може да намали и риска от едно конкретно, често срещано и опасно сърдечносъдово заболяване.

В мащабно проучване международният екип от датски, американски и канадски учени е установил, че консумацията на умерени количества шоколад понижава с 20% риска от заболяване, наречено камерна фибрилация (мерцателна аритмия) - неравномерно, учестено сърцебиене, което влошава кръвообращението.

Резултатите от мащабното проучване, проведено в периода декември 1993 г. - май 1997 г., сред 55 500 мъже и жени в Дания, бяха публикувани наскоро онлайн от научното списание Heart.

"Нашето проучване добавя още едно доказателство към дългия списък със здравни ползи, които са свързани с умерената консумация на шоколад и подчертава значението на поведенческите фактори за потенциално намаляване риска от аритмии", каза Елизабет Мостофски, водещ автор на изследването.

Доброволците, участвали в проучването, трябвало да отговорят на въпроси, свързани с това колко често хапват шоколад, какви количества, както и каъв вид.

След като получили данните, учените ги сравнили с историята на заболяванията на участниците в експеримента. Оказало се, че при умерена употреба на млечен и черен шоколад значително спада рискът от мерцателна аритмия - заболяване, от което страдат милиони хора по света.

Резултатите също показали, че жените, които редовно хапват по 30 грама шоколад веднъж седмично, рискът от това заболяване спада с 21%, а при мъжете този процент е дори още по-висок — 23%.

Учените обаче напомнят, че шоколадът е полезен в умерени количества. Те предупреждават, че консумирането на прекомерни количества от това сладко лакомство може да навреди на здравето, защото повечето шоколадови продукти съдържат много калории от захар и мазнини и могат да доведат до повишаване на теглото и други метаболитни проблеми, които пък са пряко свързани със сърдечните заболявания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини