Отидете към основна версия

1 591 3

30 хиляди медицински сестри не достигат у нас

  • медицински сестри-
  • недостиг-
  • здравеопазване

Минимум 60 хиляди медицински сестри са нужни на българското здравеопазване, а в момента техният брой е 30 хиляди. Това заяви проф. Станка Маркова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по време на форум, посветен на качеството и проблемите на образованието на съсловието

 
От началото на годината досега 1200 сестри са заминали да работят в чужбина, допълни Маркова. 
 
В Европа на 100 хиляди души население се падат 750 от тях, при положение, че и там има недостиг, докато в България са 425, посочи проф. Маркова. По думите й европейското съотношение е две медицински сестри към един лекар, а в България е 0,9 към 1.
 
Основната причина за недостига на хора, според нея, е ниското заплащане. От думите й стана ясно, че в детското отделение на ботевградската болница средната заплата на медицинските сестри е 250 лева, 330 лева получават колежките им от родилното отделение на „Св. Анна“ във Варна. За сравнение стартовата заплата на една сестра в съседна Македония е 500 евро, а в страните от Европейския съюз е над 1200 евро. „Стачки вероятно няма да има, защото се убедихме, че с викане по площадите нищо не се постига, но настояваме здравната каса да ни финансира целево като лекарите“, каза проф. Маркова. 
 
Медицинските сестри, които се приемат годишно в осем учебни заведения в страната, са 370. От съсловието предлагат да се увеличи броят на новоприетите, както и наименованието "медицинска сестра" да се промени на "медицински асистент", тъй като в Европа една трета от упражняващите тази професия са мъже.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини