Филията с мас била полезна за здравето на човека. Това разкрива британският в. „Дейли мейл“. Медията се позовава на изследване на Джо Травърс от Британската асоциация на диетолозите.
Свинската мас е по-полезна от маслото. Тя съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола.
Все пак трябва да избираме свинска мас, която е произведена от фермер и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите.
Маста изпадна в немилост през 50-те години на миналия ХХ век. Тогава изследвания свързаха наситените мазнини в нея със сърдечносъдовите заболявания. Маста обаче е един от най-богатите източници на вит. D - с 50 % повече от маслото. Все пак трябва да се внимава, защото тя е по-калорична - съдържа 20 процента повече калории от маслото.