Олио или свинска мас: Коя е по-здравословната мазнина за пържене?

30 Юли, 2025 17:15 3 702 34

  • олио-
  • зехтин-
  • свинска мас-
  • пържене-
  • здравословно-
  • диетолози

Ето какво съветват диетолози

Олио или свинска мас: Коя е по-здравословната мазнина за пържене? - 1
Снимка: Shutterstock

Дебатът за това коя е най-здравословната мазнина за готвене и за овкусяване на салати остава актуален както сред домакините, така и сред специалистите по хранене. Докато някои предпочитат традиционното слънчогледово олио, други залагат на животинските мазнини, а трети – на зехтина като универсален избор за здравословна кухня.

Последните научни данни и препоръки на диетолози подчертават, че при термична обработка на слънчогледово, царевично и други рафинирани растителни масла се образуват канцерогенни съединения като бензпирен. Това вещество се счита за рисково за здравето при честа и продължителна консумация на пържени храни.

За готвене при високи температури (пържене, запичане, сотиране) експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене – като свинска мас или гхи. Тези продукти запазват стабилността си при нагряване, не се разпадат лесно и не отделят опасни вещества в храната.

Вегетарианците и хората, които избягват животински мазнини, могат да заложат на метода на задушаване. Зеленчуците се готвят с малко вода и накрая се овкусяват с дресинг от зехтин, лимонов сок или оцет, свежи подправки и чесън. Така се избягва прекомерната топлинна обработка на растителни масла, която води до промяна на химичния им състав и образуване на вредни съединения.

Мнозина се тревожат за качеството на зехтина, тъй като на пазара често се предлагат смеси, в които към зехтина е добавено рапично масло. Изследвания сочат, че рапичното масло не е по-лошо като хранителен профил – дори напротив, то съдържа омега-3 мастни киселини, които отсъстват в зехтина. Истинският зехтин (екстра върджин) е значително по-скъп поради трудоемкото му производство, затова повечето продукти на пазара са именно смеси.

Въпреки това, дори зехтинът със смес от други масла остава по-здравословен избор в сравнение със слънчогледовото или царевичното олио, особено ако се използва студен в салати и не се подлага на интензивна термична обработка.

В заключение, изборът на мазнина за готвене и салати трябва да се съобрази с начина на употреба, личните предпочитания и здравословното състояние. За оптимално здраве специалистите препоръчват да се редуват различни видове мазнини, да се избягва честата консумация на пържени храни и да се залага на минимално преработени продукти.

Важно: Материалът има информативен характер и не замества консултацията със специалист. При здравословни проблеми винаги се обърнете към личния си лекар или диетолог.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 си дзън

    19 4 Отговор
    Най-здравословно е мас от ояден БГ магистрат.
  • 3 филия с мас

    24 3 Отговор
    Питайте тиквата он ще ви светне.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 К.О.Т.а.р.А.К 🐱

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "ОПИТАИ":

    ти пък..на него ли ги разправяш тия..

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шарлатанщина

    30 2 Отговор
    Хайде стига с поръчковите статии. До преди 15- 20 години ни заливахте с реклами и ,,научни" статии колко е полезен маргарина защото е от растителни мазнини. После най- доброто за пържене беше палмовото масло защото най- трудно прегаря. Сега свинската мас била най- полезна защото трудно прегаряла, ама ако проверите ще видите че слънчогледовото олио има температура на димене 227 градуса ,а свинската мас само 180 градуса. Та хайде уточнете се кое е вярно и не използвайте науката като дъвка.

    Коментиран от #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Намагнитен Евроатлантик антисоросоид

    2 6 Отговор
    Моята мас е най-здравословна !
  • 20 За вегитата задушено фпотури

    4 1 Отговор
    Предлагам
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шарлатанщина":

    Зависи коя стока виси на рафта непродадена.
  • 24 Пълни глупости

    1 2 Отговор
    Студено пресован, не рафиниран зехтин.

    Коментиран от #29

  • 25 УдоМача

    2 0 Отговор
    Ясно и категорично - свинската мас. Ако е зехтин, то само бавно готвене под 180-190 градуса.
  • 26 бай Иван - Тракториста

    3 2 Отговор
    Яз маста я разтварям с малко бензин и я бутам на трактора. Трактора не се чува как работи.
  • 27 де го чукаш, де се пука...

    7 3 Отговор
    Една от най древните растителни мазнини използавни от човечеството за приготвяне на храна се нарича зехтин. В сравнение с останалите растителни мазнини е единствения който съдържа мононенаситени мастни киселини. Затова съм си насадил 8 маслини още преди 2 години и ако имам добър шанс се надявам да си произвеждам домашен зехтин колкото за себе си, защото смесвайки го с различни добавки започнаха да го делят на все повече видове като салатен, за готвене, за пържене, а като произвостствени наименования екстра върджин, върджин, комбинация от рафиниран и екстра върджин зехтин, помаче (зехтин от маслинови люспи) и какви ли не още. Е, няма да е на професионално ниво и значително по малко като количество, но на мен ми е пре достатъчен 5 л. за едно лято От баба ми помня, че преди век те са познавали два вида зехтин, хранителен и за газени лампи, смазочна течност или други технически приложения. Сега втория, който е извлечен с допълнителна температурна обработка от люспите и изцедената каша (кюспе) ни го предлагат като най подходящ за пържене.
    Следващата най употребявана мазнина е животинската и в частност у нас свинската мас.
    Все по често се оказва, че хората още преди векове и хилядолетия са били много по наясно кое е най полезно, макар да не са разполагали с лаборатории, учени и медии които системно да ги осведомяват за "най новите научни изследвания".

    Коментиран от #30

  • 28 Хъм

    4 0 Отговор
    Кои са тия диетолози?
  • 29 я да видим

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пълни глупости":

    Двете неща са коренно различни, все едно аз да кажа за една маса, че е дървена, а ти да кажеш, че не е вярно защото е правоъгълна. Рафинирания зехтин, злед извличането му дали чрез пресоване или по друг начин, преминава през термична и химична обработка, която премахва примеси, дефекти и аромати. Дали това е по добрия зехтин или не е друга тема и не е задължително всички да са на едно мнение.

    Коментиран от #32

  • 30 Да те светна

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "де го чукаш, де се пука...":

    Когато баба ти е казвала "зейтин" ,не е имала предвид зехтин,а чуждицата от турски за общото наименование на растително масло.В много части на България това беше практика сред бабите.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пълни глупости

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "я да видим":

    Не разбрах защо да са различни неща, маслините се пресоват на студена преса, без термична обработка и отделянето на зехтина става единствено със вода, без химична обработка и подобрители, добива е 2-3 пъти по малко но качеството е страхотно , трябва да познаваш някой на който имаш доверие за да можеш да си го купиш.

    Коментиран от #34

  • 33 де го чукаш, де се пука...

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Да те светна":

    Не бъркай баба ми с твоята баба! Ние не сме турци и не употребяваме термините според турските им значения. Освен това понаучи малко историята на Турция, какви етноси и заемки на думи от чужди езици са влезли в състава ѝ, че да не те светвам аз как поне 70% от това което в нашия език официално водят "турцизми" всъщност са заемки в турския от български. Турция се формира като държава едва в 14 век, когато Византия наема войската на един бейлик (османски сепаратисти на територията а Византия) за съюзници срещу българи и сърби, а после когато с помощта на Константинопол завладява България и набира огромн войска от местното население, вече и като империя.
  • 34 я да видим

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пълни глупости":

    Ами щом и това не си разбрал поразмърдай си мозъка. Какво още трява да ти се обяснява за да разбереш, че това за което говориш е студено пресован зехтин, но нерафиниран, а рафиниран означава да има още допълнителни обработки. Може да бъде същия или добит по друг начин, но едва когато премине през термична и химична обработка се нарича рафиниран. Понятие студено пресован в никакъв случай не може да бъде сравнявано с понятие рафиниран зехтин, защото са съвсем различни процеси. Не можеш да сравняваш тикви с фастъци