Дебатът за това коя е най-здравословната мазнина за готвене и за овкусяване на салати остава актуален както сред домакините, така и сред специалистите по хранене. Докато някои предпочитат традиционното слънчогледово олио, други залагат на животинските мазнини, а трети – на зехтина като универсален избор за здравословна кухня.
Последните научни данни и препоръки на диетолози подчертават, че при термична обработка на слънчогледово, царевично и други рафинирани растителни масла се образуват канцерогенни съединения като бензпирен. Това вещество се счита за рисково за здравето при честа и продължителна консумация на пържени храни.
За готвене при високи температури (пържене, запичане, сотиране) експертите препоръчват да се използват мазнини с висока точка на димене – като свинска мас или гхи. Тези продукти запазват стабилността си при нагряване, не се разпадат лесно и не отделят опасни вещества в храната.
Вегетарианците и хората, които избягват животински мазнини, могат да заложат на метода на задушаване. Зеленчуците се готвят с малко вода и накрая се овкусяват с дресинг от зехтин, лимонов сок или оцет, свежи подправки и чесън. Така се избягва прекомерната топлинна обработка на растителни масла, която води до промяна на химичния им състав и образуване на вредни съединения.
Мнозина се тревожат за качеството на зехтина, тъй като на пазара често се предлагат смеси, в които към зехтина е добавено рапично масло. Изследвания сочат, че рапичното масло не е по-лошо като хранителен профил – дори напротив, то съдържа омега-3 мастни киселини, които отсъстват в зехтина. Истинският зехтин (екстра върджин) е значително по-скъп поради трудоемкото му производство, затова повечето продукти на пазара са именно смеси.
Въпреки това, дори зехтинът със смес от други масла остава по-здравословен избор в сравнение със слънчогледовото или царевичното олио, особено ако се използва студен в салати и не се подлага на интензивна термична обработка.
В заключение, изборът на мазнина за готвене и салати трябва да се съобрази с начина на употреба, личните предпочитания и здравословното състояние. За оптимално здраве специалистите препоръчват да се редуват различни видове мазнини, да се избягва честата консумация на пържени храни и да се залага на минимално преработени продукти.
Важно: Материалът има информативен характер и не замества консултацията със специалист. При здравословни проблеми винаги се обърнете към личния си лекар или диетолог.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 си дзън
17:18 30.07.2025
3 филия с мас
17:20 30.07.2025
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 К.О.Т.а.р.А.К 🐱
До коментар #5 от "ОПИТАИ":
ти пък..на него ли ги разправяш тия..Коментиран от #21
17:24 30.07.2025
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Шарлатанщина
Коментиран от #23
17:50 30.07.2025
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Намагнитен Евроатлантик антисоросоид
18:00 30.07.2025
20 За вегитата задушено фпотури
18:02 30.07.2025
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 Този коментар е премахнат от модератор.
23 Гост
До коментар #12 от "Шарлатанщина":
Зависи коя стока виси на рафта непродадена.18:08 30.07.2025
24 Пълни глупости
Коментиран от #29
18:14 30.07.2025
25 УдоМача
18:35 30.07.2025
26 бай Иван - Тракториста
18:55 30.07.2025
27 де го чукаш, де се пука...
Следващата най употребявана мазнина е животинската и в частност у нас свинската мас.
Все по често се оказва, че хората още преди векове и хилядолетия са били много по наясно кое е най полезно, макар да не са разполагали с лаборатории, учени и медии които системно да ги осведомяват за "най новите научни изследвания".
Коментиран от #30
19:20 30.07.2025
28 Хъм
19:22 30.07.2025
29 я да видим
До коментар #24 от "Пълни глупости":
Двете неща са коренно различни, все едно аз да кажа за една маса, че е дървена, а ти да кажеш, че не е вярно защото е правоъгълна. Рафинирания зехтин, злед извличането му дали чрез пресоване или по друг начин, преминава през термична и химична обработка, която премахва примеси, дефекти и аромати. Дали това е по добрия зехтин или не е друга тема и не е задължително всички да са на едно мнение.Коментиран от #32
19:30 30.07.2025
30 Да те светна
До коментар #27 от "де го чукаш, де се пука...":
Когато баба ти е казвала "зейтин" ,не е имала предвид зехтин,а чуждицата от турски за общото наименование на растително масло.В много части на България това беше практика сред бабите.Коментиран от #31, #33
19:32 30.07.2025
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Пълни глупости
До коментар #29 от "я да видим":
Не разбрах защо да са различни неща, маслините се пресоват на студена преса, без термична обработка и отделянето на зехтина става единствено със вода, без химична обработка и подобрители, добива е 2-3 пъти по малко но качеството е страхотно , трябва да познаваш някой на който имаш доверие за да можеш да си го купиш.Коментиран от #34
20:54 30.07.2025
33 де го чукаш, де се пука...
До коментар #30 от "Да те светна":
Не бъркай баба ми с твоята баба! Ние не сме турци и не употребяваме термините според турските им значения. Освен това понаучи малко историята на Турция, какви етноси и заемки на думи от чужди езици са влезли в състава ѝ, че да не те светвам аз как поне 70% от това което в нашия език официално водят "турцизми" всъщност са заемки в турския от български. Турция се формира като държава едва в 14 век, когато Византия наема войската на един бейлик (османски сепаратисти на територията а Византия) за съюзници срещу българи и сърби, а после когато с помощта на Константинопол завладява България и набира огромн войска от местното население, вече и като империя.20:55 30.07.2025
34 я да видим
До коментар #32 от "Пълни глупости":
Ами щом и това не си разбрал поразмърдай си мозъка. Какво още трява да ти се обяснява за да разбереш, че това за което говориш е студено пресован зехтин, но нерафиниран, а рафиниран означава да има още допълнителни обработки. Може да бъде същия или добит по друг начин, но едва когато премине през термична и химична обработка се нарича рафиниран. Понятие студено пресован в никакъв случай не може да бъде сравнявано с понятие рафиниран зехтин, защото са съвсем различни процеси. Не можеш да сравняваш тикви с фастъци21:13 30.07.2025