Отидете към основна версия

5 220 7

ВИДЕО на орангутан, пушещ подхвърлена му цигара, взриви мрежата

  • орангутан-
  • пуши-
  • цигара-
  • подхвърлен фас-
  • посетител-
  • зоологическа градина-
  • зоопарк-
  • бандунг-
  • лошо отношение-
  • слаб контрол

Активисти за правата на животните избухнаха, след появата на кадрите, разпространили се като вирус

Снимка: shutterstock

Активисти за правата на животните избухнаха с упреци срещу персонала на зоологическата градина, в която посетител засне как орангутан допушва хвърлена в заграждението му цигара.

Ураган от възмущение, осъдителни критики и упреци връхлетя с потресаваща мощ управата на зоологическата градина в провинция Бандунг, Индонезия, след появата на потресаващите кадри на пушещия орангутан Озон.

Видеоклипът, публикуван във Facebook, се разпространи като вирус из интернет пространството, повличайки след себе си възмущението и гнева на шокираните потребители.

"Посетителите не знаят как да се отнасят с животните, но липсата на надзор и контрол от страна на ръководството на зоопарка също е фрапираща и това е един от въпросите, които трябва да бъдат разгледани", заяви Марисън Гуачано, основател на Индонезийското дружество за хуманно отношение към животните, който пръв публикува кадрите.

Видеото, заснето в зоопарка в Бандунг, Индонезия, показва как посетител хвърля недопушения си фас в заграждението на приматите, а 22-годишният орангутан Озон го вдигна и започва да пуши. След качването на кадрите в мрежата, те се разпространиха светкавично и заляха социалните мрежи.

Персоналът на зоопарка заяви, че инцидентът е непростим, а охраната най-вероятно е била в почивка, когато се е случил.

Индонезия е една от страните с най-висок брой пушачи на глава от населението в света, като освен това тя оглавява класацията на страните, където отношението към животните е изключително лошо, а правата им са брутално погазвани.

"Всъщност има знак"

След инцидента, който взриви социалните мрежи, говорител на зоологическата градина заяви, че в парка съществуват мерки за предотвратяване именно на такива инциденти.

"Всъщност има знак на мястото, върху който е написано, че посетителите не могат да дават храна и цигари на животните", каза говорителят Сулан.

Гуачано бе първият, който надигна глас и нападна с упреци ръководството на зоологическата градина заради "слабия контрол". Той използва случая, за да разкритикува и много по-мащабната липса на стандарти, които да гарантират благосъстоянието на животните в зоологическите градини.

"Почти всички зоологически градини са в лошо състояние ... като започнем от клетките и хранителните нужди на животните и стигнем до тяхното здравословно състояние", каза той.

Още през 2017 г. в общественото пространство се надигна призив за затварянето на този зоопарк, разположен на 150 километра югоизточно от столицата Джакарта. Той бе последван от друго шокиращо видео, заснето в зоопарка в Бандунг, на което видимо слаби и недохранени слънчеви мечки просят храна от посетителите.

Случаят с пушещия орангутан отново привлече вниманието на обществото към лошите условия, слабия контрол и нехуманното отношение към животните в този парк.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини