Отидете към основна версия

4 752 5

По веждите ще ги познаете: Нов начин за разпознаване на нарцисисти

  • нарцисизъм-
  • учени-
  • изследване-
  • вежди-
  • гъсти вежди-
  • торонто-
  • психолози-
  • личностно разстройство

Учени от университета в Торонто открили интересно сходство в лицата на хората с този вид личностно разстройство

Снимка: shutterstock

Външният вид издава същността ни... или поне би могъл. В ново изследване, учени от Торонто са установили, че част от човешкото лице издава степента на нарцисизъм.

Според изследването, хората, които в по-голяма степен се показват като себелюбиви, егоцентрични и егоисти имат общ физически белег, който ги обединява.

Това са веждите. Колкото по гъсти са веждите на един човек, толкова по-силно изразена е нарцистичната му натура. Изследването е публикувано в специализираното издание Jouranl of personality.

Оказва се, че по-гъстите вежди най-често се срещат при грандиозните нарцисисти (степен на нарцисизма, при която човек се отнася с презрение към останалите, непрекъснато демонстрира превъзходството си и постиженията си при пълна липса на емпатия към околните.)

За да стигнат до тези изводи учените от университета в Торонто провели експеримент с група доброволци. Те били помолени да попълнят психологически тест, разкриващ степента на нарцистичния им характер, а след това на всеки от тях била направена портретна снимка.

На следващия етап от проучването, психолозите помолили независими експерти да оценят нивото за самовлюбеност и егоцентризъм на хората от фотосите.

След това резултатите от тестовете на доброволците били съпоставени със заключенията на специалистите.

Било изяснено, че колкото по-гъсти и широки са нечии вежди, толкова по-ярко изразена е формата на нарцисизъм у него. Според учените самовлюбените хора се стремят да изявят индивидуалността си дори чрез веждите си.

Нарцисизмът е вид личностно разстройство, при което хората се чувстват прекалено важни и не изпитват съпричастност към околните.

Липсата на емпатия е отличителна черта на нарцистичните разстройства и страдащите намират за изключително трудно това да разберат другите (и техните собствени) емоционални състояния и влияния. Това прави поддържането на близки или интимни взаимоотношения много трудно. Могат също да намерят за трудно да възприемат или приемат това, или може да го интерпретират като добродетел.

Ето и няколко признака, по които можете да познаете, че си имате работа с нарцистична личност:

Бурна реакция на критиката, става ядосан или унижен Използването на други за достигане на целите Преувеличение на собствената значимост Изпитва нереалистични фантазии за постижения, сила, красота, интелигентност или любовни истории Има неразумни очаквания за благоприятно лечение Търсене на постоянно внимание и положително подкрепление от другите Лесно става ревнив Има чувство за изключителна правота Експлоатиращ е към другите Липса на емпатия Показва арогантно, надменно и горделиво поведение. Използва отричащ механизъм, за да омаловажи неадекватността или провалите си Използва рационални механизми, за да оправдае егоцентричното си поведение

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини